Prvi muzej Pjera Bonara na proleće 2011.

NICA, 3. decembra 2009. (Beta-AFP) - Prvi muzej na svetu posvećen stvaralaštvu Pjera Bonara biće otvoren na proleće 2011. u Kaneu na Azurnoj obali u kojem je francuski slikar proveo poslednje godine života.

Francuski slikar najpoznatiji je po impresionističkim efektima svojih aktova i raznobojnim prikazima enterijera sa prozorima otvorenim prema vrtu. Muzej će se nalaziti u zgradi Hotela Sen-Vjanej s početka 20. veka, u istorijskom centru Kanea u kojem su trenutno u toku radovi na renoviranju i modernizaciji. U muzeju će biti izloženo oko 80 dela iz gradske kolekcije, kao i radovi koje će pokloniti umetnikova porodica i francuska država, piše u saopštenju Udruženja nacionalnih muzeja.

Fondacija Majer za kulturni i umetnički razvoj pokloniće muzeju dve značajne slike, "Pogled na Kane" iz 1927, jednu od najvećih Bonarovih slika, i "Pejzaž sa zalazećim Suncem" iz 1923. Prva izložba u novom muzeju, "Bonar i Kane" biće otvorena početkom juna 2010, kazala je buduća direktorka muzeja Veronika Serano.

Pogledajte još