Odbačen predlog o većem angažmanu na Balkanu

BERLIN, 3. decembra 2009. (Beta) - Poslanici Bundestaga u četvrtak uveče nisu prihvatili nacrt deklaracije koju je podnela opoziciona Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) kojom se od vlade traži da u većoj meri podrži uključivanje zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).

Poslanici vladajuće konzervativno-liberalne koalicije su, odbacujući predlog socijaldemokrata, istakli da načelno podržavaju dalju EU- integraciju zemalja zapadnog Balkana, ali da žele da taj proces teče obazrivo, dugoročno i bez automatizma. "Mi jesmo za jasne evropske perspektive, ali čvrstih obećanja o prijemu zemalja zapadnog Balkana u EU sa nema neće biti", rekao je poslanik Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, Peter Bajer.

Socijaldemokrate su u nacrtu deklaracije, koji je potpisao donedavni šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, predložili da Bundestag od vlade zatraži da joj politička i privredna stabilizacija zapadnog Balkana postanu prioritet, kao i da vlada izričito osnaži obećanje sa samita EU u Solunu 2003. o evropskoj perspektivi regiona.

Poslanici vladajuće konzervativno-liberalne koalicije su istakli da su zemlje zapadnog Balkana trenutno u izuzetno različitim pozicijama kada je reč o napretku na putu ka EU, te su odbacili svaku mogućnost da one imaju i istovetni tretman ili da "u paketu" počnu pregovore i uđu u EU. Poslanici vladinih stranaka su, govoreći o Srbiji, posebno istakli nedostatke kada je reč o saradnji Beograda sa Haškim tribunalom i o suzbijanju korupcije.

Pogledajte još