Prelazni sporazum u ponedeljak

NOVI SAD, 04. decembar 2009. (FoNet) - Holandski ministara spoljnih poslova Maksim Ferhagen će na sednici Saveta ministara spoljnih poslova EU sledeće nedelje glasati za početak primene Prelaznog sporazuma sa Srbijom, a ako i sledeći izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala bude pozitivan, onda će Holandija u junu dati zeleno svetlo i za početak ratifikacije SSP, piše danas Denevnik.

Ako sledeći izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca bude pozitivan kao ovaj poslednji, predstavljen u četvrtak u Njujorku, onda će Holandija u junu dati zeleno svetlo i za početak ratifikacije SSP, bez obzira na to da li će se Ratko Mladić do tada naći u zatvoru Haškog tribunala, preneli su Dnevniku izvori bliski holandskom ministarstvu spoljnih poslova.

Te navode je potvrdio i predsednik Spoljonopolitičkog odbora holandskog parlamenta Henk Jan Ormel, koji je u telefonskom razgovoru po završetku izlaganja Serža Bramerca u Savetu bezbednosti UN, ekskluzivno za Dnevnik čestitao Beogradu na odličnom izveštaju haškog tužioca.

"Spoljnopolitički odbor kojim predsedavam je posle potvrde dobre saradnje Srbije s Haškim tribunalom dao preciznu instrukciju ministru Ferhagenu da glasa za početak primene Prelaznog sporazuma sa Srbijom i da, ako sledeći Bramercov izveštaj u junu bude dobar kao ovaj, možemo krenuti i u proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Posle toga bi mogli uslediti i sledeći koraci Srbije u evropskim integracijama, uz puno poštovanje utvrđenog redosleda koraka. To znači prvo odluka o ratifikaciji SSP pa onda zahtev za članstvo u EU. Tu ne bi smelo da bude nervoze zbog poštovanja procedure jer Srbija ima zagarantovano mesto u EU, samo treba da ispuni uslove, rekao je Ormel.

Kako Dnevnik saznaje u Savetu ministara, velika većina država bi želela da već u ponedeljak bude doneta odluka i o početku ratifikacije SSP, ali imajući pred očima prethodno iskustvo s Holandijom, odlučili su da ih ne „izazivaju“.

Holandija tumači izostanak opiranja ključnih država članica EU kao podršku za svoj stav, ali to ne odgovara istini.
Činjenica je da te članice EU vrlo dobro znaju da u ovakvim situacijama brzina procesa zavisi ne od brzine najbržeg, već najsporijeg člana EU, i zbog toga ne želi da se konfrontira s Holandijom.

Ipak, pojedine zemlje, poput Italije, Grčke, Španije, reći će na sednici Saveta ministara da smatraju da treba napraviti i korak dalje i početi ratifikaciju SSP, rekao je diplomatski izvor Dnevnika u Briselu.

Srbija će, kako saznaje Dnevnik, podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u decembru i švedsko predsedništvo EU je voljno da primi srpsku aplikaciju i da ga zatim prosledi Savetu.

Imajući u vidu da u prvoj polovini 2010. godine Unijom predsedava Španija, Beograd želi da iskoristi odlične odnose s Madridom i posebno dobre relacije sa šefom španske diplomatije Anhelom Moratinosom, koji će, zajedno s visokom predstavnicom za EU Ketrin Ešton, voditi Savet ministara spoljnih poslova., piše list.

Pogledajte još