Slobodna zona na bis 10. decembra

BEOGRAD, 4. decembra 2009. (Beta) - U Kulturnom centru "Reks" u Beogradu 10. decembra biće reprizirano nekoliko filmova s nedavno održanog festivala "Slobodna zona", najavili su u petak organizatori.

Biće prikazani iranski film "O Eli" (2009) Azgara Farhadija i francusko-američki film "Birokrate popravljaju svet" (2009) Endija Bičlbauma i Majka Bonana.

Film "O Eli" prati Amhada koji nakon mnogo godina provedenih u Nemačkoj odlazi u kratku posetu u Iran. Njegovi stari prijatelji s fakulteta odlučuju da organizuju zajednički trodnevni izlet na obalama Kaspijskog mora, gde upoznaje devojku Eli. Film je ove godine osvojio Srebrnog medveda za režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu i nagradu za najbolji igrani film na filmskom festivalu Tribeka, a bio je nominovan i za Oskara u kategoriji za najbolji strani film.

Kombinujući politički aktivizam, umetnost performansa i ljubav prema komediji autori filma "Birokrate popravljaju svet" zahtevaju da privatni sektor preuzme odgovornost za štetu nanetu građanima sveta. Njih dvojica su bankari specijalizovani za postavku lažnih vebsajtova i tvrde da predstavljaju velike i poznate multinacionalne korporacije.

Pogledajte još