U Dodiru s antikom

Ministarstvo kulture Republike Srbije i Narodni muzej u Beogradu imaju čast da, prvi put u istoriji, ugoste izložbu pariskog Muzeja "Luvr" i njegove "Taktilne" galerije, uz veliku podršku Ambasade Republike Francuske i Francuskog kulturnog centra u Beogradu. 

Posebnost ovog kulturnog događaja nije samo u dolasku jednog od najvećih svetskih muzeja u Srbiju, već i sama postavka izložbe "Taktilne" galerije, koja je namenjena i prilagođena osobama s invaliditetom, a samim tim se uklapa u savremene muzeološke trendove. Postavku čine trodimenzionalni eksponati - kopije velikih antičkih dela muzeja "Luvr", koje će naša publika moći da oseti i doživi na poseban način, uključenjem još jednog čula - dodir. 

Na taj način će slepi i slabovidi moći u potpunosti da uživaju u umetničkim delima i dožive utiske koji im do sada nisu bili dostupni. Izložba je prilagođena i korisnicima invalidskih kolica, kao i osobama sa oštećenim sluhom. Izložbu prati katalog i multimedijalni CD, a za decu je priređena slikovnica koja ih na kreativan i pristupačan način upoznaje sa izloženim delima. 

Osim želje da ova izložba doprinese senzibilizaciji društva za potrebe osoba sa invaliditetom, njihovom aktivnijem uključivanju u kulturni život uopšte kroz angažovaniji pristup njihovim problemima i podizanje nivoa društvene svesti o getoizaciji određenih socijalnih kategorija, cilj je i uspostavljanje intezivnije saradnje između dva nacionalna muzeja,ali i pozicioniranje na evropskoj kulturnoj mapi.

Dragan Kljajić

 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.