Stenli Klark

Beograd je, na sreću istinskih ljubitelja gitarskog zvuka, poslednjih godina ugostio neke od najboljih gitarista sveta, i taj trend se nastavlja. Ali ono što su Satrijani, Vai, Blekmor, Pako de Lusia…u svetu gitare, to je Stenli Klark (Stanley Clarke) u svetu bas gitare

Kao prvi džez basista koji je krenuo na solo turneje, verovatno je jedan od muzičara koji je najviše doprineo tome da se taj instrument promoviše na jedan drugačiji način. Uvek su se dobri basisti isticali u svojim bendovima, i oni koji dobro poznaju muziku znaju koliko je taj instrument značajan za svaki bend, ali je najčešće u senci solo instrumenata. Stenli Klark je bas izvukao iz senke i pokazao šta istinski virtuoz može sa četiri žice...

Ono što je, svakako, bio prvi utisak koncerta u Domu omladine, jeste to da je ovaj prostor premali za muzičara njegovog kalibra. Prevelika gužva, previsoka temperatura u sali... No, nije ni to, kao ni sat vremena kašnjenja, razlog da se ne provedete dobro i ne uživate u svirci. A, za svirku su ove večeri bila zadužena četiri fantastična muzičara!

Dvojica klavijaturista, Fil Dejvis (Phil Davis) i Ruslan Sirota, i Ronald Braner junior (Bruner,Jr.) na bubnjevima.

Klark je svirku započeo na električnoj Alembic ''Stanley Clarke'' bas gitari, u tenor štimu, nešto kasnije prešao je i na akustični bas, da bi pred kraj pokazao i svoje umeće na kontrabasu. Za skoro dva sata koncerta, pokazao je baš sve što deset prstiju i četiri žice mogu da izvedu, koristeći sve moguće tehnike i ''fore'' za sviranje žičanih instumenata, upotrebivši u jednom trenutku čak i gudalo.

Publika je tapšala, igrala, s iskrenim oduševljenjem reagujući na prelaze, solaže, i sve one poteze koji su zaslužili da budu pozdravljeni aplauzom.

''Good buy pork pie'', ''Easy afternoon''... Skoro da nije bilo bitno šta će svirati, groove koji vas ponese dok se on ''igra'' sa basom, uvek je tu, šta god da izabere iz svoje preko 30 godina duge karijere. Ono što je on izdvojio i najavio jeste numera koju je napisao za svog idola, legendarnog Džona Koltrejna, ''Song for John''.

Podjednako pozitivno publika je odreagovala i na ono što su pokazali i momci koji ga prate. Najpre je 26-godišnji Ukrajinac Ruslan Sirota imao fantastičan solo, a zatim je i Fil Dejvis pokazao šta zna. Mladi Ronald Braner pred sam kraj koncerta je solirao skoro deset minuta na bubnjevima, pokazao koliko od druge do 24. godine može da se nauči... Pogotovu ako učite od velikog muzičara kakav je njegov otac, Ronald Bruner senior.

Stenli je samo u jednom momentu ostao sam na bini, sa kontrabasom, i izazvao gromoglasan aplauz svojom solažom.

Imena s kojima je sarađivao, nagrade koje je dobio... sve je to važno... pre nego što ga čujete. A kada vam se dogodi i to zadovoljstvo, važno je samo ono što osetite kada njegovi prsti dotaknu žice...

Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još