Protest u 12.44, 3.000 ljudi: Tu su i Amfilohije, Koštunica, Čorba, Bećković (FOTO, VIDEO)

Zbog potpisivanja sporazuma sa Prištinom, Srbi sa severa Kosova organizovali su miting u centru Beograda pod nazivom "Ostajemo u Srbiji".

"Blic" je preneo da se okupilo 3.000 ljudi, a da su na mitingu prisutni Vojislav Koštunica, Amfilohije Radović, vladika Atanasije Jeftić, Velibor Džomić, Bora Đorđević, Matija Bećković, Miodrag Perunović, bivši prvak u boksu, Vladeta Janković, Slobodan Samardžić, Milorad Vučelić...

Okupljeni su zahtevali odbacivanje briselskog sporazuma, razrešenje predsednika Tomislava Nikolića i vlade i opšte izbore u Srbiji.

Mitropolit SPC Amfilohije održao je moleban za Kosovo i Metohiju.

"Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki greh", poručio je Amfilohije.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je pozvao "sve patriotske snage da se ujedine i okupe ovde i na Vidovdan".

On je poručio da Srbi sa severa Kosova ne drže Srbiju kao taoca i ne smetaju joj da se domogne evropske budućnosti, prenosi RTS.

"Mi smo samo jedni od vas, obični Srbi koje su svetski moćnici, a u poslednje vreme i naša vlast, naterali da moramo da se borimo i branimo gole živote naše dece, naše kuće i svetinje", rekao je Ristić.

On je oštro kritikovao briselski sporazum ocenjujući da je vlast namerila "da proda KiM i srpski narod".

Bora Đorđević je uveselio skup stihovima o rešavanju problema kako ga on vidi: "Ruska baza zvana Godzila, mnogo veća od Bondstila. Negde kod Raške, nek se useru ko vaške".

Đorđević je upozorio da je Priština bliže Beogradu nego što mnogi misle, aludirajući na to da je na redu okupacija cele Srbije, prenosi "Blic".

"Ko izdaju potpiše nek s njom d... obriše", kazao je Đorđević.

Od stranačkih zastava bila je primetna zastava DSS.

Radio-televizija Srbije prenela je da su okupljeni na Trgu Republike nosili transparente na kojima je, pored ostalog, pisalo "Srbija, pa sve ostalo", "Oslobodićemo Kosovo", "Kosovo je Srbija"...

SNP Naši
nosili su transparent sa slikama Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Tomislava Nikolića koji imaju na glavama tradicionalne albanske kape, uz natpis "Oni su izdali Kosmet".

Najveći transparent bila je podrška iz RS ispisana na srpskoj trobojci "Banjaluka uvek sa vama."

Aktivisti su delili letke s tekstom briselskog sporazuma.

Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) i jedan od lidera Srba sa severa Kosova Marko Jakšić najavio je ranije da će na skup u Beograd doći veliki broj Srba sa celog Kosova i dodao da skup neće biti stranački.

(Izvor: RTS, Blic)

(old_image)

Pogledajte još