Pacijent svirao gitaru dok su mu operisali mozak (VIDEO)

Reč je o Bredu Karteru (39), muzičaru kome su lekari ustanovili Parkinsonovu bolest 2006. godine, zbog koje je imao drhtanje ruku i otežano svirao.

Snimak na kome se vidi svaka faza u kratkim klipovima nije za one sa slabijim živcima.

Sama operacija podrazumeva stimulaciju određene zone mozga i ugradnju moždanog pejsmejkera. Karter je u jednom trenutku probuđen iz narkoze kako bi mogao da svira gitaru i asistira lekarima u postavljanju elektroda na pravo mesto.

U jednom trenutku Karter direktno u kameru kaže: “Uzbuđen sam što sviram originalne kompozicije, od kojih se jedna zove ‘Ponovo pijan’”.

Dubinska stimulacija mozga:  Dubinska stimulacija mozga (DBS) je hirurški zahvat koji se primenjuje kod obolelih od Parkinsonove bolesti, od koje kako se procenjuje pati 127.000 Britanaca. Za ovu bolest ne postoji nikakav lek osim operacije, prilikom koje se u mozak ugrađuje pejsmejker koji emituje elektronske impulse do obolelih delova mozga, što smanjuje tremor (drhtanje), simptom karakterističan za Parkinsonovu bolest.”

Jedan od tvitova koji je objavljen tokom operacije glasi: “Skidanje kože i bušenje lobanje radi postavljanja elektroda”, ili “Elektroda je spremna za implantaciju. Sada će pacijent biti probuđen.”

Izvor: Blic

(old_image)

Pogledajte još