Festival nauke

BEOGRAD, 04. decembar 2009. (FoNet) - Srbija je od Evropske investicione banke dobila kredit od 200 milona evra za razvoj naučne i tehnološke infrastrukture, izjavio je danas ministar nauke i tehnološkog razvoja Srbije Božidar Đelić, otvarajući treći Festival nauke koji se naredna tri dana održava u Beogradu.

Taj kredit će početi da se koristi u prva dva meseca iduće godine, a ključni projekat će biti izgradnja Centra za promociju nauke i inovacija, rekao je Đelić.

On je najavio da će u taj centar, koji će se prostirati na 5.000 kvadratnih metara, biti uloženo 10 miliona evra i da će biti gotov za dve godine.

Centar će biti smešten u Beogradu, a imaće mobilne jedinice, koje će krstariti Srbijom I omogućiće, prema rečima Đelića, da se što više mladih interaktivno upozna sa dražima znanja, inovacije i nauke.

"Ovaj festival je za mene prototip budućnosti Srbije, gde se ne čeka da se neki ministar seti nečega, već postoje ekipe entuzijasta, koji imaju koncept, guraju prave stvari i dobijaju podršku", rekao je Đelić.

On je napomenuo da je Ministarstvo nauke od 300.000 dinara, koliko je izdvojilo pre tri godine, kada je festival osnovan, sada tu cifru povećalo na 2,5 milona dinara.

Na Festivalu nauke 3.0, oko 250 mladih naučnika predstaviće eksperimente, patente i pronalaske, držati predavanja, uz učešće gostiju iz Francuske, Španije, Švedske, a svoju naučnu postavku predstaviće i ekipa naučnika sa Tajlanda.

Pogledajte još