NATO: Napredak Srbije u saradnji sa Hagom

BRISEL, 4.decembra 2009. (Beta) - Šefovi diplomatija NATO su u petak, u Briselu, izrazili spremnost za političku i praktičnu saradnju sa Srbijom i istakli značajan napredak Beograda u saradnji s Haškim sudom.

Oni su saopštili da je Atlantski savez "otvoren za politički dijalog i najpotpuniju moguću praktičnu saradnju sa Srbijom". Ministri inostranih poslova NATO su, u završnom saopštenju dvodnevnog zasedanja, "pozdravili mere koje je nedavno Srbija preduzela za jačanje saradnje s Atlantskim savezom".

"Mi primamo na znanje značajan napredak Srbije u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju", ističe se u završnom dokumentu zasedanja šefova diplomatija NATO. "Očekujemo od Srbije da nastavi napore za saradnju s Haškim sudom kako bi došlo do drugih povoljnih rezultata, a važno je da budu uhapšena lica koja su i dalje u bekstvu", podvukli su ministri NATO.

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner je na zasedanju izjavio da se u okviru razgovora o Balkanu imala na umu i Srbija, je su zbivanja u regionu "balkanske domine". Zamoljen od agencije Beta da kaže da li su ministri NATO razgovarali o mogućnosti snažnije saradnje sa Srbijom, imajući u vidu i izglede da Evropska unija krene u viši stepen saradnje s Beogradom, Kušner je rekao: "Vi ste u pravu. Ne možemo govoriti o Bosni, a ne pričati o Republici Srpskoj i razgovarati o Republici Srpskoj, a ne govoriti o Srbiji i tako dalje".

Pogledajte još