Mesarović: Uskoro gotova lista kandidata za izbor sudija

BEOGRAD, 6. decembra 2009. (Beta) - Predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je da će taj Savet za deset dana objaviti spisak kandidata za izbor sudija.

Mesarović je u intervjuu Blicu kazala da je Visoki savet sudstva do sada završio 95 odsto posla oko sastavljanja liste kandidata za izbor sudija i dodala da će za deset dana spisak biti potpun i objavljen.

"Visoki savet sudstva je zaista odlučan da striktno radi po utvrđenim kriterijumima. I bez uticaja politike", rekla je ona govoreći o kriterijumima za izbor sudija.

Govoreći o novoj mreži sudova u Srbiji koja počinje da radi od januara 2010. godine, Mesarović je kazala da je to potpuna sistemska promena sudstva u Srbiji. "Pomak će biti vidljiv krajem sledeće godine, a pravi rezultati mogu se očekivati u periodu od dve do tri godine. Ali to ne znači da će suđenja trajati po šest, sedam godina. Cilj reforme pravosuđa nije samo da se odredi broj sudija, nego da se omogući brzo i efikasno sudstvo", rekla je ona.

Pogledajte još