Ministri EU za primenu sporazuma sa Srbijom

BRISEL, 7. decembra 2009. (Beta) - Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak popodne treba u Briselu da se saglase o primeni prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, ali će zatražiti od vlasti u Beogradu da "postignu još bolje rezultate" u saradnji s Haškim sudom da bi se kasnije krenulo i u ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

To je rezultat poslednjih današnjih konsultacija u Komitetu stalnih predstavnika-ambasadora članica EU, koji su prepustili konačnu odluku ministrima Unije budući da će oni popodne o saradnji Srbije s Haškim sudom razgovarati s tužiocem Seržom Bramercom, rekli su izvori Saveta ministara EU agenciji Beta.

U nacrtu zaključaka ministarskog sastanka, koji je uslovno sačinjen, se, na insistiranje Holandije, ukazuje na to da je Savet ministara krajem aprila prošle godine potpisao ŠP uz uslov da vlasti u Beogradu dostignu punu saradnju s Tribunalom u Hagu.

Ministri inostranih poslova EU bi mogli podsetiti i na svoje zaključke iz decembra prošle godine u kojima se pozdravljaju uspesi vlasti u Beogradu u sprovođenju evropskih reformi i napredak u saradnji s Tribunalom u Hagu. Takođe ukazuje se i na mogućnost da Srbija, uz dalji napredak, dobije i status kandidata za članstvo u EU.

Pogledajte još