Legalna deklaracija o nezavisnosti Kosova

HAG, 7. decembra 2009. (Beta) - Hrvatska i Danska ocenile su u ponedeljak pred Međunarodnim sudom pravde da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova legalna, tvrdeći da je ne zabranjuju ni međunarodno pravo, ni rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Pravna zastupnica Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić rekla je u haškoj Palati mira da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova "ne protivreči nijednom propisu ili principu međunarodnog prava, a kamoli da je zabranjena".

Pravno utemeljenje za legalnost deklaracije, po stavu Hrvatske, proističe iz neuspeha pregovora o statusu Kosova i neodrživosti pređašnjeg statusa Kosova kao pokrajine u sastavu Srbije zbog toga što su vlasti u Beogradu teško kršile ljudska prava Albanaca.

Pravni zastupnik Danske Tomas Vinkler (Thomas Winkler) tvrdio je da je deklaracija o nezavisnosti Kosova legalna zato što je ni međunarodno pravo, ni rezolucija 1244 izričito ne zabranjuju. Prema viđenju Danske, rezolucija 1244 je potvrđivala "pravo Kosova na samoopredeljenje". "Slučaj Kosova je jedinstven i stoga neće poslužiti kao presedan koji bi vodio ka nestabilnosti" u međunarodnim odnosima, ocenio je Vinkler.

Pogledajte još