Konzorcijumi za evropske fondove

BEOGRAD, 07. decembar 2009. (FoNet) - Program podrške razvoju politike informaciono- komunikacionih tehnologija za konkurentnost i inovativnost omogućiće srpskim preduzećima da u konzorcijumu sa drugim evropskim firmama konkurišu za evropske fondove, ukupne vrednosti 750 miliona evra, izjavila je danas ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić.

Poziv za sredstva za taj program Evropske komisije (ICT PSP) srpskim firmama otvoriće se u januaru za naredne četiri godine i biće otvoren do juna, do kada bi domaće firme trebalo da predlože svoje projekte.

Kako je objasnila Matić, onda će Evropske komisija (EK) ocenjivati i firme sa odobrenim projektima moći će u narednih nekoliko godina da ih sprovode i povlače sredstava iz evropskih fondova.

To znači da se po jednom projektu može dobiti po nekoliko miliona evra, a za naše firme to je velika prilika da dobiju bespovratna sredstva, a sa druge strane da sarađuju sa evropskim kolegama i da saznaju kakvo je tržište u Evropi, ocenila je Matić.

U IT industriji, koja je vrlo inovativna, to je apsolutno neophodno da bi se održao korak sa razvojem industrije. Samo preduzeće i čovek sam nikad ne može da bude inovativan, rekla je Matić.

Prema njenim rečima, Evropska komisija je toga svesna i zato insistira da uvek u programu učestvuje konzorcijum od četiri do sedam firmi iz različitih zemalja.

Ministarstvo telekomunikacija Srbije, prema rečima ministarke, u tom programu će biti "nacionalna kontakt tačka", sa ulogom da skuplja i pruža informacije domaćim firmama i pomaže im da pišu svoje projekte, da bi mogle da prođu proceduru, da pravilno popune neophodne formulare i u kontaktima sa firmama iz drugih zemalja nađu partnera.

Matić je istakla da ima velika očekivanja od ICT PSP programa, jer Srbija inače ne izdvaja veliki novac za pomoć preduzetnicima, a da su evropski fondovi izdašni, uz ocenu da će oni biti sve izdašniji, kako Srbija bude napredovala u evropskim integracijama.

Matić je napomenula da su projekti IT tehnologija do sada bili najuspešniji na konkursima EU i izrazila uverenje da će i novi projekti konkurentnosti malih i srednjih preduzeća biti uspešni u saradnji sa partnerima iz evropskih zemalja.

Pogledajte još