Sukobi ispred teheranskog univerziteta

TEHERAN, 7. decembra 2009. (Beta) - Iranske bezbednosne snage i pripadnici milicije sukobile su se danas ispred teheranskog univerziteta sa hiljadama demonstranata koji su se okupili da bi obeležili godišnjicu pogibije tri studenta tokom antiameričkih demonstracija 1953.

Bezbednosne snage su demonstrante, koji su uzvikivali "smrt diktatoru", tukli pendrecima i na njih ispalili suzavac. Sukobi su se rasplamsali kada se hiljade demonstranata okupilo na ulicama ispred univerziteta kako bi podržali studente.

Hiljade pripadnika policije, snaga Čuvara revolucije i provladine milicije opkolile su još jutros oblast oko Univerziteta Teheran, kako bi sprečili da se protesti prošire na ulice iranske prestonice.

Ograda univerzitetskog kampusa pokrivena je ogromnim plakatima sa sloganima vrhovnog verskog lidera ajatolaha Ali Hamneija, kako bi bilo skriveno ono što se dešava unutar samog univerzitetskog zdanja. Pripadnici milicije tuku okupljene demonstrante koji ih gađaju kamenjem, potvrdili su očevici.

Pogledajte još