Đorđević tvrdi da je sprovodio Stojiljkovićeve naloge

HAG, 7. decembra 2009. (Beta) - Optuženi Vlastimir Đorđević posvedočio je u ponedeljak pred Haškim tribunalom da je naređenje da se zakopaju leševi kosovskih Albanaca u Batajnici u proleće 1999. dao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković.

General Đorđević, tadašnji pomoćnik ministra i načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije svedočeći u svoju odbranu rekao je da je sprovodio Stojiljkovićeva naređenja, iako se nije slagao s njima, i da zbog toga žali. On je tvrdio da nije bio umešan u organizovanje transporta tela s Kosova i da ne zna ko je to naredio.

Đorđević je rekao da ga je Stojiljković u dva-tri navrata u aprilu 1999. godine obavestio da su leševi dopremljeni kamionima s Kosova, naređujući mu da organizuje pokopavanje u bazi Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici.

Sugerišući da se prethodno protivio sličnim naređenjima Stojiljkovića, on je kazao da ga je "ministar upozorio da je rat i veliko razaranje Srbije" i da stoga "tako treba postupiti s telima". "Imajući to u vidu i nalog koji sam dobio, ja sam popustio. Postupio sam u skladu s njegovim naređenjima", izjavio je optuženi, dodajući da mu je Stojiljković rekao da su u kamionima leševi Albanaca s Kosova i da su to "žrtve NATO bombardovanja ili antiterorističkih dejstava".

Đorđević je negirao da je bio umešan u dopremanje leševa s Kosova u centralnu Srbiju i tvrdio je da nije znao i ne zna ko je to naredio.

Pogledajte još