Bizarne metode ulepšavanja s početka 20. veka (FOTO)

0

Početkom 20. veka zapadno društvo je postalo opsednuto ženskom fizičkom lepotom. U tom periodu su industrija mode, kozmetike i plastične hirurgije doživele svoj veliki procvat.
Na 20.vek su se preneli mnogi stavovi o lepoti iz 19. veka. U viktorijanskom društvu, smatralo se da žena ima dužnost da bude lepa. Kasnje je ‘dužnost’ žene pretvorena u njenu želju da se izrazi i pokaže svoju kreativnost.

U 19. veku, saveti za žensku lepotu su bili poprilično bizarni. Ženama se savetovalo da peru oči, da provode svaki dan neko vreme gole pored prozora, da nikad ne peru lice, ruke i kosu.

20. vek je uveo neke modernije tretmane, iako su i oni, u poređenju sa današnjim, krajnje bizarni. Bolne sprave su obećavale čarobne rezultate, kao što je na primer metalni utređaj koji se montira na glavu i koji služi za natezanje nosa. Jedan od glavnih elemenata u kojem se percepcija lepote razlikovala u 19. i 20. veku bila je kozmetika. U 19. veku šminkale su se samo prostitutke, odnosno, sve žene koje su se šminkale smatrale su se prostitutkama.

Ipak, ovo se promenilo kada su se glumice počele šminkati u pozorištima / bioskopima, a jednim od krivaca za nagli porast upotrebe šminke smatra se i jedna od prvih kozmetičkih kompanija Max Factor koja je kozmetiku učinila dostupnom široj javnosti.

Pogledajte galeriju sa fotografijama ispod.

Izvor: Pixelizam

/

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.