Trgovinski sporazum sa EU napredak za Srbiju

BRISEL, 8. decembra 2009. (Beta) - Šef švedske diplomatije Karl Bilt i komesar za prosirenje EU Oli Ren ocenili su u utorak u Briselu da je primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom značajan napredak za Srbiju na putu u EU.

Ren je na konferenciji za novinare posle završetka sastanka šefova diplomatija EU izjavio da "to znači da je Srbija čvrsta u opredeljenju za EU što je krupno dostignuće ako se ima na umu gde smo bili samo pre nekoliko godina".

Ren je dodao da je samo deset dana posle važnih odluka o ukidanju viza EU za putovanje državljana Srbije, kao i Crne Gore i Makedonije, odlukom Saveta ministara Unije sada počela primena Prelaznog trgovinskog sporazuma EU-Srbija. On je istakao da će EU kroz šest meseci ponovo razmotriti ratifikaciju celog sporazuma sa Srbijom o stabilizaciji i pridruživanju.

Na pitanje da li smatra da bi bilo uputno da vlasti u Beogradu ubrzo zatraže da Srbija dobije status kandidata za prijem u EU, Karl Bilt je ukazao na to da su ukinute vize i da je sada primenjen trgovinski sporazum koji Beograd jednostrano već primenjuje.

Pogledajte još