Razgovori pred kolapsom

LONDON, 09. decembar 2009. (FoNet) - Razgovori u Kopenhagenu o sprečavanju klimatskih promena u utorak uveče su se našli pred potpunim rasulom, piše danas britanski Gardijan.

Zemlje u razvoju su, naime, ljutito reagovale na procurele dokumente koji pokazuju da će se od svetskih lidera iduće sedmice tražiti da potpišu sporazum koji daje veća ovlašćenja bogatima, dok će istovremeno uloga Ujedinjenih nacija u svim budućim pregovorima o tom problemu biti znatno umanjena.

Posmatrači ocenjuju da je obelodanjivanje teksta dogovorenog na tajnim pregovorima potpuno obezvredio dvogodišnje međunarodne razgovore, koji su bili priprema za samit u Kopenhagenu.

Istovremeno, napominje Gardijan, sporazum čiji sadržaj je otkrio upravo ovaj list, predstavlja znatno odstupanje od načela iz protokola iz Kjotoa, prema kojima se od bogatih zemalja zahteva da preduzmu odlučnu i obavezujuću akciju u pogledu smanjenja ispuštanja štetnih gasova u atmosferu, dok siromašne zemlje nemaju tako veliku obavezu da deluju.

Kako prenosi BBC u programu na sprskom jeziku, Tajms piše o kompromisnom rešenju o kojem učesnici samita pregovaraju na predlog i uz posredovanje Britanije.

Prema tom predlogu, Kini, Indiji i drugim zemljama u razvoju bilo bi dozvoljeno da premaše svoje kvote za smanjenje emisije ugljendioksida, a da pri tome ne bi bile suočene sa sankcijama.

S druge strane, od bogatih država bi se zahtevalo da se obavežu da će smanjiti ispuštanje štetnih gasova ispod sadašnjeg nivoa, a ako to ne urade bile bi kažnjene.

Sjedinjene Države razmatraju taj kompromis, ali su zabrinute da će Kina, koja već predvodi u emisiji gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, moći da ignoriše ciljeve koje bi trebalo da, poput ostalih zemlja u razvoju, zacrta u akcionom planu.

Na taj način, smatraju američki zvaničnici, Kina bi bila u stanju da dodatno podstakne svoj ekonomski razvoj, piše Tajms.

Pogledajte još