Nastavak rasprave o nezavisnosti

HAG, 09. decembar 2009. (FoNet) - Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom danas se nastavlja izlaganjem stavova Francuske, Norveške i Jordana.

U utorak su Rusija i Španija ocenile da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom, dok su Sjedinjene Američke Države i Finska iznele suprotan stav.

Ruski ambasador u Holandiji Kiril Gevorgijan je izjavio da je Rezolucijom 1244 o Kosovu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija predviđeno rešenje konačnog statusa Kosova u okviru granica Srbije, do kojeg bi se došlo sporazumom dve strane, a ne jednostranom odlukom.

Rezolucijom 1244 se određuje da su jednostrana rešenja ili ona ostvarena upotrebom sile neprihvatljiva. Ta razolucija je i dalje na snazi, što znači da niko nije imao pravo da proglasi nezavisnost, rekao je Gevorgijan.

Zastupnik SAD Harold Honđu Ko je ocenio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, da predstavlja kraj procesa dezintegracije nekadašnje Jugoslavije i da pozitivno utiče na stabilizaciju celog regiona.

Prema rečima Honđu Koa, Kosovo je država čiju su nezavisnost priznale 63 zemlje, uključujući sve bivše jugoslovenske republike osim Srbije i koja je članica međunarodnih finansijskih institucija.

Uprkos toj realnosti, Srbija traži povratak u prošlost, izjavio je Honđu Ko, uz konstataciju da je Beograd, mada je zatražio pokretanje postupka pred Međunarodnim sudom pravde, saopštio da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, što znači da neće poštovati odluku suda ukoliko je u korist Prištine.

Predstavnici Finske su ocenili da je proglašenje nezavisnosti uvek u suprotnosti sa domaćim pravom, ali da predstavlja činjenicu.

Nema pravila međunarodnog prava koje se bavi proglašenjem nezavisnosti, rekao je profesor Marti Koskenijemi.

Konsepsion Eskobar Ernandes iz Ministarstva spoljnih poslova Španije je izjavila da je proglašenjem nezavisnosti Kosova narušen teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da su tim činom privremene institucije samouprave u Prištini preuzele ovlašćenja Saveta bezbednosti UN vezana za utvrđivanje konačnog statusa Kosova.

Rešenje problema ne može biti ostvareno nametanjem želje jedne strane, već mora biti rezultat dogovora, ocenila je Konsepsion Eskobar Ernandes.

Tokom šest dana rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom iznele su, pored Srbije, Kina, Rusija, Španija, Kipar, Argentina, Brazil, Bolivija, Azerbejdžan i Belorusija.

Suprotan stav su, uz Kosovo, imale SAD, Nemačka, Austrija, Danska, Finska, Bugarska, Hrvatska, Albanija i Saudijska Arabija.

Predstavnik Burundija je ocenio da će Kosovo nastaviti da postoji kao entitet, bez obzira na odluku Međunarodnog suda pravde.

Pogledajte još