Meteorolozi vs. verovanja - Kakva nas zima očekuje ?

Ako je verovati narodnim predviđanjima, bolje bi bilo da se dobro pripremimo, jer nas čeka jaka i duga zima, bez mnogo snega.

U narodu se kaže: “Ako je uoči Miholjdana vedra noć, zima će imati veću moć“. Na Miholjdan, koji pada 12. oktobra, temperatura u Srbiji dostizala je i do 28 stepeni, te nam prema ovom verovanju ne ostaje ništa drugo nego da se dobro pripremimo za predstojeću zimu.

Prema drugom narodnom verovanju, tokom naredne zime neće biti puno mrazeva, jer ih nije bilo ni pre Miholjdana (“Koliko ima mrazeva pre Miholja, toliko će ih biti i posle”), dok prema trećem ove zime neće biti ni mnogo snega (“Koliko magle u oktobru, toliko snega u februaru”, kaže se u narodu).

Šta kažu meteorološke prognoze?

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda biće ovo duga, ali ne preterano hladna zima. Već tokom novembra temperatura će se u nekoliko navrata spustiti ispod nule, a u periodu od 18. do 24. minimalne dnevne temperature biće oko nultog podeoka, dok maksimalne neće prelaziti dvanaesti podeok na Celzijusovoj skali.

Decembar će biti topliji nego prethodnih godina, ali sa više padavina. Prosečne minimalne temperature će ići ispod nule samo u planinskim predelima, dok će u Beogradu i okolini minimalne temperature biti oko jedan stepen. Srednje maksimalne neće prelaziti šest stepeni.

U januaru i februaru očekuje nas prava zima sa puno snega. Temperature će biti niže u odnosu na prethodne godine, a među toplijim gradovima biće Beograd u kojem će prosečne maksimalne dnevne temperature biti oko 6 stepeni.

Zima će se u Srbiji zadržati do sredine marta, tokom kojeg će još ponegde padati sneg. Srednje maksimalne temperature u martu biće 12,5 stepeni Celzijusa.

Izvor: Telegraf

POGLEDAJTE GALERIJU ISPOD...

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.