Tajland: Zemlja koja turistima uvek nudi još nešto novo (FOTO)

Putovanje na Tajland za nekoga ko dolazi iz Evrope može biti sve samo ne obično. Put od Beograda do ove prelepe zemlje traje skoro 12 sati, a lepim ga je učinila kompanija Austrian Airlines.

Nakon sletanja u Bankok, u kom se tada nismo zadržavali, nastavili smo minibusevima u mesto Cha Am. Put od oko 170 kilometara odužio se, i ako se ide modernim autoputem od šest i više traka, jer je tajfun koji je neposredno pre našeg dolaska harao Filipinima, poplavio mnoge sporedne puteve što je stvorilo gužve pri ulazima i izlazima sa glavnog puta.

Po našem dolasku u Cha Am, prilično neugledan lokalni restoran sa metalnim stolovima nije delovao obećavajuće, ali hrana je bila odlična. Za malo novca (kada kažem malo mislim malo i za vrlo prosečan restoran u Beogradu) možete izuzetno da jedete. Za 1000 dinara možete i jastoga da naručite. Cene pića takodje nisu visoke. Sve, osim vina možete kupiti po niskoj ceni, a pivo od 0,7l košta oko 100 dinara. Vino je preterano skupo, ali nam nije ni nedostajalo. Lokalno tajlandsko pivo je toliko ukusno, slaže se uz ambijent, klimu i hranu, pa i ljudi koji ga obično ne piju, uživaju u njemu.

Hoteli u Aziji po mom mišljenju, kome god lancu pripadali, spadaju medju najbolje hotele na svetu. Nije drugačije ni na Tajlandu. Hoteli u kojima smo bili smešteni su Hansar u Cha Amu, Hajat Regency u Huahinu i Amari Wotergate u Bankoku. Krasi ih izvanredna arhitektura, moderan dizajn, savršena udobnost i oprema. More, pogled na plažu, priroda, smeštaj... Sve je bilo lepo, a ono što posetiocima posebno privlači pažnju jeste perfektna usluga i polaganje pažnje na najsitnije detalje.

Jedan od tih detalja su cvetni aranžmani. Pri dolasku u hotel, tradicionalna dobrodošlica pre ulaska u sobu je da se gostu pokloni prelepi rukom pravljen cvetni aranžman i ponudi hladan osvežavajući sok od voća ili cveća i hladan aromatizovan peškirić za brisanje ruku i lica.

Hrana - od ulične do ekskluzivnih restorana

Hrana koju možete jesti na Tajlandu varira od ukusnog svežeg voća preko ekstravangardne ulične hrane, kao što su prženi insekti do poznatih jela kao što je supa Tom Yum ili Pad Thai nudle sa gamborima do neprevaziđenih specijaliteta u najekskluzivnijim restoranima. Za one koji se usude da probaju, skakavci su odličnog ukusa. Slankasti su i krckavi, obogaćeni ukusom soja sosa, ali su meni škorpioni bili prava muka. Za razliku od skakavaca, kiselkastog su ukusa i dugo se žvaću zbog opne koju je teško progutati. Ako ništa drugo, bar sa dobrim fotkama, na kraju balade, možeš da se pohvališ da si pojeo škorpiona.

Iako je mnogima jedno od prvih pitanja da li je ulična hrana sigurna, odlična vest je da jeste. Nema potrebe za brigom, ulična hrana je izuzetnog ukusa, a toliko je jeftina da se za 100 dinara mogu kupiti čak tri pileća ražnjića.

Hramovi

Bankok je grad obogaćen prelepim hramovima, palatama i spomenicima. Od mnogih, mi smo posetili dva hrama sa velelepnim statuama Bude. Prvi je poznat po Budi koji je napravljen od čistog zlata i teška 5,5 tona. A drugi, takodje izuzetan, je poznat po Budi koji leži i kao takav je dugačak 55 metara i visok 15, pažljivo dekorisan zlatnim listićima.

Nastavak priče o atrakcijama Tajlanda, o majmunima koji su deo jednog neobičnog muzeja kao i zanimljive priče iz ulice crvenih fenjera, pročitajte u narednom tekstu.

Piše: Uroš Ignjačević

/

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.