Izdato rešenje o registraciji vakcine

BEOGRAD, 9. decembra 2009. (Beta) - Agencija za lekove izdala je rešenje o registraciji Novartisovih vakcina protiv novog gripa i pokrenuta je procedura za uvoz preostalog kontigenta vakcina predviđenog ugovorom, rečeno je u sredu u Jugohemiji, zastupniku švajcarskog Novartisa za srpsko tržište.

U Jugohemiji podsećaju da je rešenje o registraciji vakcine u Agenciji za lekove bilo neophodan preduslov za dobijanje uvozne dozvole. Jugohemija je pozvala i da se ubrzaju svi procesi i procedure koji usporavaju predviđenu dinamiku isporuke, a time i sam proces vakcinacije.

"Usporeni proces registracije i distribucije vakcina utiče i na dinamiku isporuke od strane proizvođača. Potražnja za vakcinama je povećana u svim zemljama i Jugohemija je u svakodnevnoj komunikaciji sa proizvođačem vakcina Novartisom, koji prati proces vakcinacije i u našoj zemlji", rečeno je agenciji Beta u Jugohemiji.

Jugohemija podseća i da je prvi kontigent od 140.000 doza vakcina protiv novog gripa, stigao u Srbiju deset dana pre roka. Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je u utorak da će sredinom decembra početi vakcinacija prioritetnih grupa protiv novog virusa gripa tipa A H1N1.

Pogledajte još