Porodice kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji već 15 godina traže istinu

Ona je na konferenciji "Imamo li i mi pravo na istinu i slobodu" koja je u Pres centru UNS-a održana povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, ispričala kako je pre petnaest godina bila primorana da ode sa Kosova i Metohije, čime je ujedno izgubila pravo na dom, zavičaj, radno mesto.

"Pitala sam se tada šta još može teže čoveka da snađe, nesvesna da u tom trenutku nisam imala pravo ni na život, dok to nisam osetila na stradanju svojih najmilijih i najbližih. Tada sam zaboravila na dom i zavičaj, jer u domu nisam, ali u domovini jesam, zaboravila sam na posao, jer bude posla ako smo radni i vredni, ali šta je sa životima naših najmilijih?", rekla je Snežana.

Ona je navela kako borba članovа porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji traje već petnaest godina i da su za to vreme oni tražili, i još uvek traže odgovore u državnim i međunarodnim institucijama, a da su pomaci u saznavanju istine jako mali.

"Godinama tražimo odgovore na pitanja: Zašto su otimani, kidnapovani, ubijani? Gde su, bilo da su živi, bilo da su mrtvi? Da li su žrtve trgovine ljudskim organima? Čija je to odluka da stradaju?" , rekla je ona i dodala "Žrtve koje nisu priznate, prepoznate i identifikovane, zauvek će opterećivati nas žive".

Odalović: Oko 500 Srba sa Kosova i Metohije se vodi kao nestalo

(old_image)

Predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović, rekao je da se trenutno 1750 osoba sa Kosova i Metohije vodi kao nestalo, od čega je 529 osoba je srpske ili druge nealbanske nacionalnosti.

Odalović je rekao da su se najteži zločini, i najveći broj njih desio pod mandatom Međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, zbog čega ne moramo da ih posetimo kako su baš oni ti koji nisu zaštitili stanovništvo i njihova prava.

On je naglasio kako ono što Komisiji za nestale fali jesu informacije i pomenuo kako su skoro učinjeni pomaci na tom polju.

"U Skoplju smo definitivno dobili potvrdu da postoje arhive takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i uporno tražimo da se one otvore, da vidimo šta u njima stoji. Takođe smo dobili i satelitske snimke nekih lokacija na Kosovu i Metohiji za koje se pretpostavlja da su na njima sahranjeni kosovski Albanci", rekao kako su i pripadnici KFOR-a i UMNIK-a, kako i Haškog tribunala godinama bežali od toga da sa srpskom komisijom za nestale podele te informacije.

Odalović je obećao da Komisija Vlada Srbije neće odustati od traženja svakog pojedinca, ali ni od istine, što zahteva da se rasvetli pitanje trgovine ljudskim orgnima, mnogi drugi teški zločinima, ali i odgovornosti onih koji su dozvolili da se to pod njihovim mandatom desi.

Čelić: Nema pravde za kidnapovane Srbe sa Kosova i Metohije

Profesor Pravnog Fakulteta Prištinskog univerziteta Dušan Čelić, čiji je brat kao civil stradao na Kosovu i Metohiji, upozorio je na "sraman" postupak Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, koje je junu dobacila krivičnu prijavu osobe čija je porodica kidnapovana.

"Krivična prijava je odbijena, citiram, iz razloga što krivični zakonik Socijalističke Autonomne Pokrajine Kosovo ne predviđa kaznu za kidnapovanje.Neverovatno je da po mišljenju specijalnog tužioca EULEKS-a onaj ko prijavi krivično delo mora da zna pravne norme i da situaciju podvede pod pravnu normu, a ukoliko to ne zna njegova prijava se odbacuje", rekao je Čolić i objasnio da je to isto kao kad bi sad neko od nas otišao u policiju i prijavio kako mu je neko uzeo novčanik, da bi na kraju njegova prijava bila odbačena jer u krivičnom zakoniku nije predviđena kazna za uzimanje.

"Ja se sad pitam koliko ćemo ovakvih sramnih odluka specijalnog tužilaštva još dobiti. Bojim se da će ih biti na stotine"
, i pozvao državu da deluje preko kancelarije Evropske komisije u Beogradu i predstavanika Evropske unije na Kosovu.

Originalni dokument u kome Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo odbija žalbu za kidnapovanje pogledajte u galeriji ispod.

Foto: Press centar UNS-a

(old_image)

Pogledajte još