Zvezda grabi ka osmini finala

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su i treću pobedu u Evrokupu, pošto su kod kuće savladali francuski Šole sa 82:66 (22:25, 13:13, 26:14, 21:14). Ovom pobedom Zvezda je zadržala lidersku poziciju na tabeli grupe F Evrokupa, kao jedina neporažena ekipa.

Meč u Pioniru pratilo je oko 4.000 gledalaca.

Najefikasniji na utakmici bili su Vladimir Štimac i Tadija Dragićević sa po 18 poena, dok je kod gostiju naviše poena zabeležio Fabijen Kozer, 14.

Gosti su rezultatski priključak i prednost održavali do pred kraj druge četvrtine, kada Zvezda pravi seriju od 13:2 i na odmor odlazi sa malim minusom. U nastavku izabranici Ace Petrovića rezultat okreću u svoju korist, a poslednji trzaj i nadu za preokret gosti su pokazali na početku poslednje deonice, kada prave seriju od 8:0 i hvataju priključak na 61:60. Međutim, trojka Bakića i poeni Štimca ponovo uvećavaju razliku domaćinu. Prednost se do samog kraja održavala, a Zvezda nakon nesupeha sa Hemofarmom u NLB ligi, beleži važnu pobedu, koja je dovela na korak do plasmana u osminu filana takmičenja.

Trener Zvezde Aco Petrović ističe da je faza odbrane bila ključna za pobedu:

- Naša želja je da budemo prvi u grupi. Iako smo na dobrom putu, ništa još nije gotovo. U ovoj utakmici je bilo problema u napadu, ali to je kompenzovano dobrim skokom i odličnom defanzivom. Jako smo zadovoljni učinkom, ali ne smemo da zaboravimo da sada igramo dve utakmice u gostima i moramo biti fokusirani na te mečeve.

Trener Petrović je istakao kako je jako zadovoljan suđenjem u ovom takmičenju i da mu nije jasno zašto ista pravila ne važe i u Jadranskoj ligi:

- Ne znam šta je razlog, ali u Evrokupu se vidi autoritet i poštovanje prema obe ekipe. Dosuđuju se greške i nama i protivniku. Da je ovako bilo i protiv Hemofarma, mislim da bismo ih pobedili sa velikom razlikom.

Petrović je dodao kako je ova pobeda otvorila put ka nastavku takmičenja, jer da nije zabeležena pobeda bilo bi teško očekivati povoljne rezultate u nastavku.

Zvezda u narednom kolu gostuje ekipi Šolea, a trener .francuskog tima Erman Kunte smatra da će njegov tim kroz nedelju dana moći da ispravi greške i dođe do pobede:

- Utakmicu smo izgubili iz istog razloga zbog koga je Zvezda pobedila, a to je odbrana. Loše smo čuvali Radivojevića i Dragićevića, što je dovelo do velikog broja njihovih poena u ključnim momentima. Uprkos porazu, verujem da moj tim može da se vrati i obezbedi prolaz u drugi krug takmičenja.

U analizi grupe F, Kunte kaže da je Dinamo sa tri poraza već ispao, da je Zvezda obezbedila prolaz u narednu fazu, a da njegov tim mora da zabeleži sve tri pobede do kraja, kako bi nastavili takmičenje.

U drugoj utakmici grupe F Beneton je kao gost savladao Dinamo sa 86:74. Zvezda je ostala jedina neporažena u ovoj grupi, a u ostalim grupama takav učinak imaju još: Alba (A grupa), Valensija (B grupa), Uniks (D grupa), Bilbao (E grupa) i Panelinios (G grupa).

Katarina Stojković
9.12. 2009.

Pogledajte još