Srbija napreduje u domenu rodne ravnopravnosti

BEOGRAD, 9. decembra 2009. (Beta) - Srbija je uspešno postavila zakonski okvir za borbu protiv nasilja nad ženama i zaštitu rodne ravnopravnosti, a ostaje još da se obezbede bolji uslovi za adekvatan institucionalni odgovor, izjavio je u sredu zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mur.

"Srbija napreduje u domenu rodne ravnopravnosti i čini sve da se izbori sa rastućim porodičnim nasiljem. Uspostavljaju se nacionalni i regionalni mehanizmi koji će pomoći da se dodatno unapredi položaj žena u Srbiji", kazao je Mur na predstavljanju zbirke najboljih praksi u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja u regionu koju je priredio OEBS.

Mur je kao primer dobre prakse u Srbiji naveo MUP koji svoje pripadnike obučava da prepoznaju i reaguju na porodično nasilje i podstiče veće učesće žena u policiji. On je dodao da će OEBS-ova publikacija pomoći Srbiji da kreira svoju politiku u borbi protiv nasilja nad ženama i zaštiti rodne ravnopravnosti na osnovu iskustava drugih zemalja koja se su pokazala kao uspešna.

Zamenica zaštitnika građana zadužena za rodnu ravnopravnost Zorica Mršević istakla je da žene u Srbiji treba "politički i ekonomski ojačati" kako bi one same mogle da se bore za svoja prava. Ona smatra i da centri za socijalni rad u Srbiji, uprkos objektivnim problemima, treba da rade efikasno.

Pogledajte još