Ministarka ponosna na srpske sportiste

BEOGRAD, 9. decembra 2009. (Beta) - Ministar omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković istakla je u sredu da je 2009. godina bila izuzetno uspešna za sportiste iz Srbije.

"Privilegija je biti ministar sporta u Srbiji, jer su njeni sportisti zaista nacionalni brend", navela je Samardžić Marković na radnom doručku sa novinarima beogradskih medija.

Samardžić-Marković je istakla da je najzadovoljnijom čine uspesi vrhunskih sportista Srbije, ali da je raduju i pomaci u unapređenju sportske infrastrukture.

"Ove godine smo izgradili ili obnovili 170 terena na otvorenom, 40 hala, četiri bazena, jedno klizalište", navela je ona i podsetila da je počela i izgradnja srpske Kuće fudbala u Staroj Pazovi, te da je obnovljeno i oko 5.000 kvadratnih metara sportskog centra na Košutnjaku.

Najmanje je, prema rečima Samardžić Markovićeve, učinjeno na planu masovnog, odnosno školskog sporta, kome će ministarstvo sledeće godine posvetiti veću pažnju.

Doručku su prisustvovali i predsednik Sportskog saveza Srbije (ŠS) Aleksandar Šoštar, predsednici nacionalnog Odbojkaškog i Vaterpolo saveza Srbije Aleksandar Boričić i Velibor Sovrović, kao i generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković. Odsutni su bili predstavnici Košarkaškog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta.

Laković je dobio i priznanje Sportskog saveza Srbije za najboljeg generalnog sekretara nekog granskog saveza.

Samardžić Marković je podsetila i na uspehe srpskih sportista u prošloj godini: srebrnu medalju košarkaša na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, zlato vaterpolista na Svetskom prvenstvu u Rimu, srebro plivača Milorada Čavića na Svetskom prvenstvu i zlato Nađe Higl na istom takmičenju.

Srebro su na Evropskom prvenstvu osvojili i veslači, koji su se okitili i sa dve bronzane medalje. Zlato i srebro osvojili su i članovi streljačke reprezentacije na Evropskom prvenstvu, dok su paraolimpijci u stonom tenisu osvojili dve zlatne i bronzanu medalju, takođe na Evropskom prvenstvu.

Fudbaleri su izborili plasman na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, studenti su na Univerzijadi u Beogradu osvojili 19 medalja, pet zlatnih, pet srebrnih i devet bronzanih, dok su atletičari na juniorskom Evropskom prvenstvu u Novom Sadu osvojili zlato i dve bronze.

Srbija je, takođe, na Mediteranskim igrama u Peskari osvojila rekordnih 35 medalja, devet zlatnih, 13 srebrnih i 13 bronzanih odličja.

Pogledajte još