Korupcija treći značajan problem u društvu

BEOGRAD, 9. decembra 2009. (Beta/FoNet (old_image))- Građani Srbije smatraju da je korupcija treći najznačajniji problem u društvu, nakon nezaposlenosti i siromaštva, pokazalo je istraživanje TNS Medija Galup-a uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP).

Građani smatraju da je korupcija prisutna u svim sferama života u Srbiji, a 82 odsto ispitanih misli da to utiče i na njihov lični život, rezultat je istraživanja predstavljenog u sredu na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije - 9. decembra u Palati "Srbija".

Čak 91 odsto anketiranih smatra da je korupcija prisutna u političkom životu, a njih 88 odsto da je prisutna u poslovnom okruženju. Iako 88 odsto ispitanih smatraju korupciju uobičajneom praksom i 60 odsto njih je očekuju u određenom stepenu, istraživanje pokazuje da je ne prihvata 65 odsto njih.

Anketirani smatraju da institucije nisu sposobne ili da nemaju volju da se bore protiv korupcije, ali i očekuju da Vlada preuzme ključnu ulogu u borbi protiv te pojave. Građani Srbije smatraju da su oblast zdravstva i političkih partija najkorumpiranije (78 odsto), na trećem mestu je carina (72 odsto), dok su na četvrtom mestu, sa 70 odsto, sudije. Najmanje korumpiranim smatraju se vojska (23 odsto) i verska tela (25 odsto).

Pogledajte još