Neno Belan & Fiumens

’’Dobro veče, zaljubljeni Beograde’’ – savršen početak muzičkog putovanja s nekoliko najbitnijih stanica: ljubav, more, vino...

’’Sponzorsko-menadžerski razlozi’’ nedavno su odložili koncert Nena Belana i benda ’’Fiumens’’, pa je stereotipno prikladni Dan zaljubljenih zamenio, sam nastup je pokazao, neuporedivo (iz cool inata) prikladniji 7. mart. Zašto? Vrlo jednostavno – datum je nebitan, jer zaljubljenost nikada ne napušta Bgd! Nema to veze sa pop-praznicima, već isključivo sa pop-melodijama i emotivnim, ali ne i patetičnim stihovima, još od osamdesetih popularnog Dalmatinca Nena Belana i deceniju starog benda ’’Fiumens’’.

Pogon Doma omladine – stara, manje-više pristojno ozvučena, ali oduvek nekako simpatična sala. Mala bina. Svega dva-tri metra deli bend i publiku. Devojka savršeno ispeglane plave kose sa stihovima na usnama, osmehuje se Belanu i simpatičnim momcima iz benda. Puna sala sada, nekada ili uskoro zaljubljenih, koji mnogima mogu da drže časove dobrog provoda. Neki su čak i dečicu poveli. Čak i ako niste fan romantičnog mixa roka, popa i Mediterana, prijateljska, nasmejana i zadovoljna atmosfera vas odmah opusti.

’’Iskrena osećanja, bez foliranja’’ – kako je Belan najavljivao koncert u medijima – zaista stižu sa bine. Nisu prvi put pred ovdašnjom publikom. Verovatno osećaju veliku odgovornost. Možda čak i više prema novim licima u publici, nego prema onima koji se sećaju ’’Đavola’’. Neke manje poznate pesme, jednako kao i ’’Pričaj mi o ljubavi’’ i ostale stare hitove, pratili su aplauzi i opušteno igranje kao na rođendanskim žurkama.

A kada Neno Belan skine sako... Devojke svih godišta vrisnu, pa makar se ispod crne košulje krio stomačić. Ali, tu su i farmerke, martinke, kačket. Godine, izgleda, drugačije teku za nekoga ko uživa u Jadranu, pripremanju ribe, pisanju pop-lirike i muzici.

I sledeći put kada Neno Belan & Fiumens posete Bgd sa, kako najavljuju, novim autorskim delom koji će biti kombinacija dalmatinskog etno zvuka i popa, publika će ih toplo dočekati. Spadaju u ekipu ’’uvek dobrodošlih’’, u kojoj su i Darko Rundek, Laibach... Ali, i pored iskrene želje da čuju novo, većina će verovatno i dalje očekivati podsećanje na ’’Bambinu’’, ’’Pričaj mi o ljubavi’’...

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još