Obeshrabrenje za demokratiju

BEOGRAD, 09. decembar 2009. (FoNet) - Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), delegacija Evropske komisije i kancelarija Saveta Evrope u Srbiji izrazile su danas zabrinutost zbog pretnji novinarima RTV B92 i ukazale da suzbijanje glasova novinara ima obeshrabrujući uticaj na razvoj demokratije.

U zajedničkom saopštenju te tri institucije pozdravljaju napore, koje, ovih dana, čini policija u Srbiji da bi zaštitila ličnu bezbednost novinara, uključujući i Brankicu Stanković, urednicu istraživačkog TV programa Insajder.

Duboko smo zabrinuti zbog pretnji upućenih novinarima koji pokreću značajne i osetljive teme od javnog interesa u Srbiji. Suzbijanje glasova novinara ima obeshrabrujući uticaj na razvoj demokratije, za koji je potrebna atmosfera bez zastrašivanja, navodi se u saopštenju.

Tri evropske institucije naglašavaju da je neophodno garantovati slobodno izražavanje i snažno ohrabruju vlasti u Srbiji da nastave sa naporima ka uspostavljanju bezbednog okruženja za novinare, tako što će identifikovati i privesti pravdi one koji prete medijskim profesionalcima.

Pogledajte još