Dirljiv govor Mire Banjac: Zbogom moja Ružo, volim te (VIDEO, FOTO)

"Bila je moja mlađa sestra, jer je ostala nežna devojčica od 12 godina, kad nema nikog da joj pomogne da digne ruku i uhvati se za nebo. Gladijatorski se borila za pozorište, kroz svoju muku je ostvarivala svoje snove..." rekla je Vujićka s kojom je radila mnoge predstave u karijeri, među njima poslednju „Plej Popović“ omaž svim ženskim likovima iz dela Aleksandra Popovića.

Žarko Jokanović koji je Ružicu upoznao još tokom snimanja „Užičke republike“ podsetio je da su uloge jedna od najvećih zvezda srpskog glumišta „dosezale nebo, samo je ona ostajala devojčica, plemenita, dobra, čestita, veliki borac, sa osmehom i setom.

Glumac Goran Jevtić joj je u ime Udruženja dramskih umetnika, odao priznanje i počast za neizbrisiv trag koji je ostavila u nasleđe generacijama koje dolaze, o čemu govori i njena knjiga sećanja “Strast za letenjem”.

(old_image)

Foto: Saša Džambić

Glumila je više od 180 filmova i TV serija ,a njena najpoznatija ostvarenja su u su “Bokseri idu u raj” i “Užička republika”. Najveće uspehe ostvarila je glavnim ulogama pevačice u filmu “Kad budem mrtav i beo” i uličarke u filmu “Žuta”.

Renata Ulmanski je rekla da su njena dela bila toliko blistava i brojna da ih je nemoguće pobrojati.

Izuzetno potresan bio je i govor Mire Banjac, koja se pre nego što se biranim rečima oprostila od svoje koleginice i drugarice, poklonila njenoj fotografiji na sceni, okruženoj buketima cveća.

"Otišla je Ruža, proletela je nebom ko kometa i pala u ruke svetitelja. Divan znak i liči na Ružu. Otišla je ali je ostavila divan miraz. Kad sam došla u „Atelje 212“, zatekla sam veliku zvezdu, ne samo talentovanu. Imala je svoje pisce, Mihića, Kovačevića... imala je ključ i šifru za Popovića..."
rekla je Mira Banjac.

(old_image)

Foto: Saša Džambić

Voja Brajović se od slavne glumice oprostio stihovima pesme Volta Vitmena „Zbogom, mašto moja“.

Komemoraciji su osim njenog supruga Miroslava Lukića s kojim je provela tri decenije, prisustvovali Bora Dugić, Rade Radivojević, Radoslav Zelenović, Dragan Vujić Vujke, Bora Todorović, Branka Petrić, Kalina Kovačević, Petar Božović, Aleksandar Berček, Branko Cvejić, Caci Mihajlović, muftija Zukorlić, Jelica Sretenović, Gorica Popović, Ivan Jeftić, Eva Ras, Boda Ninković, Predrag Ejdus...

Ružica Sokić je sahranjena 24. decembra u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Dobitnica je brojnih priznanja, među kojima nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo “Dobričin prsten” i nagrade Udruženja filmskih umetnika Srbije za životno delo “Pavle Vuisić”.

FOTOGRAFIJE SA KOMEMORACIJE MOŽETE POGLEDATI U GALERIJI ISPOD ....

(old_image)

Pogledajte još