Običaj paljenja novogodišnjih svetiljki potiče od indijskog Festivala svetlosti

Ovaj praznik je vezan za lunarni kalendar i slavi se onog dana kad mesec potpuno isčezne sa noćnog neba, u periodu od druge polovine novembra do sredine oktobra.

"Festivala svetlosti počinje najtamnijeg jesenjeg dana u godini, koji označava kraj letnjeg perioda i početak žetve. Tada se u kućama i po gradskim i seoskim trgovima u Indiji pale sveće kojima se priziva ponovno rađanje sunca, a sunce je simbol kosmičke i životne energije, darivanja plodova", kaže Bosiljka Janjušević iz Indijskog kulturnog centra za Nadlanu.com.

S obzirom da Divali simboliše novi početak, po njenim rečima, trgovci u današnje vreme imaju običaj da tad otvaraju nove račune u bankama, započinju nove poslove i čak provode neko vreme u obožavanju svojih finansijskih knjiga.

Pošto se u Indiji veliki značaj pridaje hrani, što ni našem narodu nije strano, oni u toku Festivala jedni drugima daruju plodove, najčešće sveže i sušeno voće i povrće, kao i slatkiše, a sve to iznose i pred goste kao najvaću dragocenost.

"U Indiji se veruje da je svaki gost zapravo oblik u kom se bog pojavljuje i oni se trude da ga ugoste na najbolji mogući način. Za njih je život u kući i na ulici jedno, pa ono što imaju u domu iznose i napolje. To je slučaj i sa svetiljkama koje na Divali pale kako u kući tako i na ulici", kaže Bosiljka Janjušević koja je više puta boravila u Indiji.

Po njenim rečima, postoje svedočanstva da se Festival svetlosti se u Indiji praznovao još u periodu kada su u dolini Eufrata i Tigra nastajale prve civilizacije, pre oko četiri milenijuma, a ovaj običaj su u Evropu preneli germanski narodi.

"Germanski narodi su nekada početak nove godinu obeležavali kad i Indijci i na sličan način"
, kaže ona i primećuje: "Kod nas se novogodišnje svetiljke pale tek u drugoj polovini januara, a kad sam krajem oktobra bila u Beču, videla sam da su oni već počeli sa ukrašavanjem trga. Vreme se poklapa sa periodom proslave Divalija, iako mislim da oni to danas rade nesvesno".

Foto: Wikipedia/Flickr - UrbanUrban_ru

(old_image)

Pogledajte još