Eros na izložbi u Atini

ATINA, 9. decembra 2009. (Beta-AFP) - Više od 270 grčkih i rimskih antikviteta, statue, keramičke vaze, nakit, bareljefi i žigovi na temu Erosa, grčkog boga ljubavi, od četvrtka će biti izloženi u Muzeju kikladske umetnosti u Atini.

Predmeti, koji datiraju iz perioda od 6. veka pre nove ere do 4. veka nove ere, potiču iz 50 muzeja, među kojima su grčke institucije, ali i pariski Luvr, rimski Kapitolini i Muzej Kipra. Centralni eksponati su čuvena mermerna statua "Eros napinje luk" iz 1. ili 2. veka nove ere koju je pozajmio Luvr i koja je rimska kipija rada grčkog antičkog vajara Lisipa i mermerna skulptura "Poljubac" iz Kapitolinija.

Među statuetama od mermera, pečene gline i bronze je i bronzana statueta Erosa koji jeca i nosi lance oko ručnih zglobova (Muzej Kipra). U postavci su i antičke keramičke vaze sa ilustracijama Erosa i boginje ljubavi Afrodite, kao i bareljefi kakav je onaj na kojem su predstavljeni Leda i Zevs, koji se prema antičkom mitu pretvorio u labuda kako bi zaveo spartansku kraljicu. Izložba će trajati do 5. aprila.

Pogledajte još