Pedijatrija u KBC Zemun nije "leglo zaraze"

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović rekao je novinarima da su fotografije koje je na Fejsbuku postavila Verica Večerinac, koja je sa detetom bila na pedijatriji, zaista sačinjene u toj ustanovi. Međutim, on je dosledno izjavi koju je juče dao za Nadlanu.com, demantovao da su uslovi loši i da je pedijatrijsko odeljenje "leglo zaraze",

"Celokupan kolektiv ulaže maksimalne napore kako bi pacijentima obezbedio kvalitetno lečenje. Nama je najvažnije da pacijenti budu blagovremeno pregledani, da dobiju ispravnu dijagnozu i adekvatno lečenje, na šta se ovde niko nije žalio", kaže Stojanović i naglašava da je higijena u bolnici na visokom nivou.

Doktor Stojanović je takođe negirao tvrdnje Verice Večerinac da se deci u ovoj bolnici služe neadekvatni i hladni obroci.

"U potpunosti garantujem za rad šefa kuhinje i tvrdim da tu nije bilo nikakvih propusta", kaže Stojanović.

Prema rečima Stojanovića na odeljenju pedijatrije je nakon objavljenih fotografija sproveden unutrašnji i spoljašnji inspekcijski nadzor, a rezultati tek treba da stignu.

Mi smo mogli da obiđemo samo prostorije u kojima nije bilo pacijenata, a među njima je bila i soba koja se nalazila i i soba čije fotografije je razočarana majka postavila na svoju Fejsbuk stranicu. Kreveti, sanitarije, prozori i pločice su stari u njoj, kao i u celoj zgradi pedijatrije jesu stari, ali je sve okrečeno, sa novom posteljinom i venecijanerima i besprekorno čisto.

Osoblje bolnice je prisutnim novinarima pokazalo i pomoćne ležajeve i dušeke na kojima spavaju majke koje ostaju u bolnici pored svoje dece. Ovi kreveti su dosta niski u odnosu na krevete na kojima spavaju deca, pa je na zamračenim fotografijama sa Fejsbuka to zaista delovalo kao da žene spavaju na podu.

„Kod nas niko nikad nije spavao na podu, dešava se samo da nekad zbog ispunjenosti kapaciteta nemamo dovoljno pomoćnih ležajeva pa neke majke moraju biti na stolicama", rekao je Stojanović.

On je naglasio kao svi u bolnici žele da svako dete ima najbolje uslove, ali nije sve to tako lako i idealno, ali nije ni alarmantno.

"Zgrada je stara više od 100 godina i nalazi se pod zaštitom države, zbog čega se stvaraju mnoge administrativno pravne komplikacije za rekonstrukciju nekih njenih delova. Jedva smo ugradili i klima uređaje", kaže on.

Pedijatrijska bolnica je legat Karađorđevića i bolnica ima samo dozvolu za njeno korišćenje. Osim toga, ona je zaštićena kao spomenik kulture, što dodatno smanjuje mogućnosti njene adaptacije.
Po rečima Stojanovića, tek prošle godine je bolnica dobila mogućnost da zatraži ovu zgradu, koju bi po njegovoj proceni mogla već sledeće godine da zaista i pripadne bolnici, što bi otvorilo mogućnosti za neku ozbiljniju rekonstrukciju.

Roditeljima najbitnija briga lekara o deci

Jelena Spasojević majka četvorogodišnje devojčice, kaja je danas bila u bolnici, rekla je da su njenoj ćerki lekari te bolnice prošle godine spasili život.

"Lekari u drugim ustanovama joj nisu pružali adekvatnu pomoć a detetu je bilo sve gore i gore. Na kraju smo upućeni u Zemunsku bolnicu i lekari ovde su jojbukvalno spasili život, pet dana smo bili ovde na intenzivnoj“, priča Jelena Spasojević.

Ona je rekla da je nakon toga njena ćerka u poslednje dve godine još dva puta imala pneumoniju, zbog čega je u ovoj bolnici zadržavana preventivno.

„Uslovi nisu baš najbolji ali sam maksimalno sam zadovoljna tretmanom . Prošli put smo jedan veći krevet da smo zajedno spavale, dete sad ima krevetac, a ja krevet. Zgrada je stara, ali oni zaista čiste. Tri puta dolaze higijeničarke i brišu, ribaju kadice, toalete, ne znam da li se i u jednoj kući toliko čist", rekla je ona.

Druga majka koja se obratila novinarima je od 6. januara u bolnici, i kako kaže, nije primetila nikakav ozbiljan problem.

"Došla sam da bi mi se dete izlečilo i nisam do sad primetila da nešto ne valja i ne zanima kako je meni. Kad mi je dete bolesno ja i kod kuće spavam na stolici“, rekla je ona.

Kako izgleda odeljenje pedijatrije u KBC Zemun pogledajte u galeriji ispod

(old_image)

Pogledajte još