Zabrana fotografisanja ispred Predsedništva Srbije

BEOGRAD, 10. decembra 2009. (Beta) - Ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu nedavno je, zbog bezbednosti, uvedena zabrana fotografisanja.

Zabrana se, međutim, kako je rečeno agenciji Beta u pres službi predsednika, ne odnosi na novinare, turiste i građane ako ne prilaze previše blizu. Fotoreporteri, naime, prethodno moraju da se jave pres službi, a na pitanje da li građani i turisti mogu da fotografišu ispred Novog dvora, u toj službi je naglašeno da će moći da fotografišu zgradu, ali sa "veće udaljenosti".

Analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je postavljanje table o zabrani fotografisanja ispred zgrade Predsedništva Srbije "nasleđe starih vremena" i da je to "besmisleno". Profesor beogradskog Fakulteta za bezbednost Zoran Dragiših naveo je da je teško reći da li u bezbednosnom smislu zabrana fotografisanja ispred nekih institucija ima smisla ili ne s obzirom da se snimci mogu pronaći na internetu.

Fotoreporter Imre Sabo smatra, međutim, da je zabrana fotografisanja ispred zgrade Predsedništva Srbije "potpuno nepotrebna" i da je reč o "čistoj paranoji". Oni koji su doneli tu zabranu trebalo bi da objasne razloge za to, rekao je Sabo agenciji Beta, i naveo da je nedavno boravio šest dana u Pragu i da je fotografisao i državne institucije, ali da ga niko nije pitao zbog čega to radi.

Pogledajte još