Kijev na barikadama: Kličko nakon neuspešnih pregovora pozvao pristalice na štrajk

Ukrajinski demonstranti zauzeli su zgradu jednog ministarstva i podigli novu barikadu u centru Kijeva posle, po njima, razočaravajućih pregovora između
predsednika Viktora Janukoviča i opozicije.

Aktivisti opozicionog pokreta Splina Sprava (Zajednička stvar) noćas su zauzeli Minstarstvo poljoprivrede koje se nalazi na glavnoj ulici Hreščatik, na 100 metara od Trga nezavisnosti, nazvanog Majdan, centra protesta protiv režima više od dva meseca.

Obraćajući se pristalicama opozicije, okupljenim na Trgu nezavisnosti u Kijevu, lider stranke UDAR (Ukrajinska demokratska stranka za reforme) Kličko jutros je pozvao ljude na generalni štrajk.

(old_image)


"Vlasti se moraju suočiti sa generalnim štrajkom! Ako budemo ujedinjeni neće moći da nas poraze. Živećemo u novoj Ukrajini već ove godine"
, poručio je Kličko, a njegov govor je bio praćen povicima "u napad" i "samo napred".

Opozicioni lideri su demonstrante obavestili o ishodu pregovora sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

Učesnici demonstracija u Ukrajini, koji su juče zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu, podigli su barikade oko tih objekata, prenosi Itar-Tas s.

(old_image)

Oni se nadaju da će se tako zaštititi od eventualnih napada policije. Demonstranti su ispred zgrada lokalne administracije u Ivano-Frankovsku i Žitomiru zatražili da se ne šalje policija u Kijev i da se odmah sazovu sastanci regionalnih skupština sa ciljem usvajanja rezolucija o situaciji u zemlji.

U Kijevu su opozicioni demonstranti podigli novu barikadu u ulici Institutskaja u centru grada, blizu Trga nezavisnosti - Majdana.

(old_image)

Lider stranke Batkivščina u parlamentu Arsenij Jecenjuk i lider Slobodarske stranke

Oleg Tjagnibok učestvovali su u izgradnji barikade. Očevici kažu da su demonstranti podigli zid visine četiri metra u roku od tri sata.

Policija nije reagovala na podizanje nove barikade koje je počelo posle objavljivanja rezultata razgovora između opozicionih lidera i predsednika Viktora Janukoviča.

Demonstranti opozicionim liderima: Sramota!

Hiljade demonstranata, okupljenih sinoć na Trgu nezavisnosti u Kijevu, nisu bili zadovoljni ishodom pregovora između vođa opozicije i ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, a svoje predstavnike koji su ih o tome izvestili, dočekali su zvižducima.

Demonstranti su uzvikivali: "Sramota!" i zviždali dok su im lideri opozicije prenosili rezultate razgovora s predsednikom i pozivali ih da ostanu mirni.

"Osećam napetost u atmosferi koja ovde vlada. Osećam koliko se nadate. Ovo (ishod razgovora) će vas razočarati", rekao je u obraćanju desetinama hiljada okupljenih jedan od vođa opozicije, lider stranke "Udar" i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko.

Kličko je, međutim, dodao: "Možemo da promenimo vlast bez krvoprolića!".

Lider nacionalističke stranke "Svoboda" Oleg Tjagnjbok bio je precizniji i rekao da su vlasti obećale da će osloboditi opozicione aktiviste uhapšene tokom protesta.

(old_image)

Tjagnjbok je takođe rekao da postoji predlog da se stvori "tampon zona" između demonstranata i bezbednosnih snaga, pa će glavni skup na Trgu nezavisnosti biti zaštićen od policije, preneo je Frans pres.

On je, međutim, na pitanje da li će razgovori biti nastavljeni odgovorio negativno, ali to za sada nije zvanično potvrđeno.

Treći opozicioni lider koji je prisustvovao razgovorima, Arsenij Jacenjuk, rekao je da demonstranti ne treba da odustanu, ali je i pozvao na mirne proteste.
Jacenjuk je nešto ranije izjavio da su šanse da se nasilje koje potresa Kijev zaustavi velike.

"Imali smo zadatak da okončamo krvoproliće. Šanse za to su veoma velike", rekao je Jacenjuk posle razgovora lidera opozicije sa Janukovičem, koji su danas trajali četiri sata.

Kličko je prethodno uspeo da izdejstvuje primirje između demonstranata i policije u Kijevu, dok traju pregovori, podsetio je AFP.

"Zadržite barikade tamo gde su, ali budite mirni dok traju pregovori. Borićemo se do kraja",
rekao je Kličko.

(old_image)

U Kijevu su juče izbili žestoki nemiri i u sukobima policije i demonstranata , prema podacima opozicionih aktivista, poginulo je petoro ljudi, dok se situacija danas donekle smirila, ali je i dalje bilo sporadičnih sukoba.

Demonstranti su u sredu postavili ultimatum predsedniku Janukoviču da raspiše prevremene izbore u roku od 24 sata ili će se suočiti sa još žešćim protestom.

U međuvremenu, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov rekao je da Rusija smatra "apsolutno nedopustivim" mešanje u unutrašnje poslove u Ukrajini i da veruje da će ukrajinske vlasti naći rešenje.

(old_image)

"Mešanje u unutrašnje poslove za nas je apsolutno nedopustivo. Uvereni smo da u Kijevu znaju šta rade i da će naći najbolje rešenje", rekao je Peskov u intervjuu "Komsomolskoj pravdi".

Putin se nije lično još oglasio u vezi sa poslednjim nasilnim sukobima u Kijevu u kojima je petoro demonstranata poginulo, od kojih je četvoro pogođeno mecima.

Protesti u centru Kijeva započeli su u novembru, kada je ukrajinska vlada iznenada odlučila da ne potpiše sporazum sa EU, već se okrenula bližoj saradnji sa Rusijom.

Pogledajte još fotografija u galeriji ispod.

Izvor: Blic

(old_image)

Pogledajte još