Afričke organizacije pozivaju Obamu da vodi računa o klimi

KOPENHAGEN, 10. decembra 2009. (Beta-AFP) - Asocijacija afričkih nevladinih organizacija koje se bave pitanjima klime pozvala je u otvorenom pismu američkog predsednika Baraka Obamu da preuzme odgovornost u borbi protiv klimatskih promena.

"Predsedniče, budite na visini Nobelove nagrade (za mir) kada dođete u Kopenhagen", kaže se u pismu te Asocijacije koja okuplja 43 afričke zemlje i u kome se podseća na potencijalni razorni efekat klimatskih promena na najsiromašniji kontinent planete.

Obami će danas u Oslu biti uručena Nobelova nagrada za mir, a kasnije ovog meseca prisustvovaće međunarodnoj konferenciji za klimu koja se održava u Kopenhagenu.

"Vi ste poznati na našom konitnentu kao 'dete Afrike'. Treba da slušate glas drugih zemalja, a posebno afričkih", navodi se u pismu ove nevladine organizacije podeljenom učesnicima skupa u Kopenhagenu. Afričke zemlje posebno žale zbog toga što su SAD odbile da potpišu Kjoto protokol o klimi, koji su ratifikovale sve druge industrijalizovane zemlje.

Pogledajte još