Budžet je potrošački, a ne razvojni

BEOGRAD, 10. decembra 2009. (Beta) - Šef Ekonomskog tima Demokratske stranke Srbije (DŠ) Nanad Popović najavio je u četvrtak da poslanici DŠ neće glasati za predlozeni budžet za 2010. godinu jer je potrošački, a ne razvojni i jer će imati razorne posledice po srpsku privredu.

Popović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je glavna osobina predloženog budžeta preterana državna potrošnja i gotovo nikakva pomoć privredi koja bi trebalo da napuni taj budžet.

On je ukazao da je manjak u predloženom budžetu 1,1 milijarda evra što je povećanje od 400 milona evra u odnosu na prethodnu godinu.

Prema rečima Popovića, to ne bi bilo toliko problematično da je ta razlika u novcu uložena u razvoj, ali predlog budžeta predviđa da u kapitalne investicije bude uloženo svega 60 miliona evra, dok će preostala suma od 340 miliona biti potrošena na troškove i plate državnih službenika. Popović je ocenio da bi realni manjak mogao da bude i veći od predviđenih 1,1 milijardi evra zbog toga što je država i u proteklom periodu precenjivala prihode od PDV-a.

Pogledajte još