IFJ: Neprihvatljive pretnje

BEOGRAD, 10. decembar 2009. (FoNet) - Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) izrazili su danas najdublju zabrinutost zbog ozbiljnih pretnji novinarima B92 i drugim nezavisnim medijima.

„U trenutku kada Srbija ozbiljno razmatra svoju aplikaciju za pristup EU, neprihvatljivo je da još postoje novinari koji strahuju od fizičkog napada samo zato što rade svoj posao“, rekao je generalni sekretar IFJ Ajdan Vajt.

IFJ u svom saopštenju, koje je dostavio NUNS, ocenjuje da su skorašnji napadi na B92 i pretnje urednicima emisije Insajder koja se bavi istraživačkim novinarstvom eskalirali iako je predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da neće tolerisati nasilje huligana i kriminalaca.

U saopštenju se podseća da je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da policija aktivno radi na identifikovanju lica odgovornih za pretnje B92, a da je ministarka pravde Snežana Malović poručila da počinioci moraju da budu uhvaćeni i strogo kažnjeni.

Uprkos ovim javnim uveravanjima, navodi se u saopštenju, poruke na onlajn društvenim sajtovima i grafiti po zgradama Beograda još prete urednici programa Insajder silovanjem, klanjem i ubistvom, a naročito posle prikazivanja programa o zabranjenim grupama fudbalskih navijača koji izbegavaju sudske kazne.

„U poslednjih nekoliko godina srpsko društvo i mediji su napravili veliki progres prema demokratiji, ali ove pretnje i napadi predstavljaju pravi izazov“, naglasio je Vajt.

IFJ veruje, kako se navodi, da je B92 meta najvećih udara zbog svojih dostignuća u nezavisnom istraživačkom novinarstvu u vreme užasnog Miloševićevog režima.

Ukoliko policija i sudstvo zaista žele da identifikuju počinioce ovih napada i pretnji novinarima, moraju da povedu konkretne akcija i izvedu ih pred lice pravde, zaključuje se u saopštenju IFJ.

Pogledajte još