Pravo i UN ne zabranjuju nezavisnost Kosova

HAG, 10. decembra 2009. (Beta) - Velika Britanija je u četvrtak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu podržala legalnost jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova, tvrdeći da ona nije zabranjena ni međunarodnim pravom, ni rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Pravni zastupnik Britanije Danijel Betlehem tvrdio je u haškoj Palati mira da Srbija pokretanjem postupka pred najvišim sudom UN "želi da vrati sat unazad", na nastavak pregovora o statusu Kosova, iako nema ni nagoveštaja da bi ti pregovori imali drugačiji ishod.

"Srbija je jasno stavila do znanja da nikada neće pristati na nezavisnost Kosova, a Kosovo da nikada više ne želi da bude deo Srbije... Sudovi ne primoravaju zavađene parove da ostanu u braku", rekao je Betlehem.

Po njegovim rečima, nezavisnost Kosova donela je stabilnost u regionu, posle traumatične decenije koja je počela tenkovima oko Skupštine Kosova 1989. kada su usvojena ograničenja autonomije pokrajine, a završila se kampanjom proterivanja Albanaca 1999.

Betlehem je podvukao je da, suprotno tvrdnjama zemalja koje se protive nezavisnosti Kosova, ni u jednom delu rezolucije 1244 ne piše da je nezavisnost zabranjena. Takav ishod političkog procesa, rezolucija, kako je rekao, "nije ni predviđala, ni sprečavala".

Pogledajte još