Kupusom do zdravlja

Ide zima, vreme prehlada i gripa, starog i novog, ali i vreme kupusa, kiselog i svežeg, kojim se možemo štititi i lečiti, budući da su njegova blagotvorna svojstva mnogobrojna. 

Uvreženo je mišljenje da svakodnevno jedenje kiselog kupusa podiže imunitet, jer je bogat vitaminom C, a i zbog drugih hranjivih i lekovitih sastojaka. Još iz vremena starih Rimljana postoje tekstovi koji govore o lekovitom svojstvu kupusa, čiji listovi su preporučivani za lečenje rana i povreda, a i čireva

Danas se zna da kupus sprečava skorbut, leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, pomaže kod hroničnog zatvora, ima antiseptično dejstvo, podiže imunitet, leči reumu, rane od proširenih vena na nogama, pomaže u lečenju plućnih bolesti, artritisa, gihta, malokrvnosti. 

Lekoviti sok od svežeg kupusa
Ako patite od probavnih smetnji, čira na želucu ili katara debelog creva, u svoj jelovnik neizostavno uvrstite sok od svežeg kupusa, koji nije teško napraviti, naročito ako imate sokovnik. Treba ga pripremati neposredno pre uzimanja. Pomoću sokovnika ili ručno napravite čašu soka i popijte ga natašte svakog dana tokom dužeg perioda. Možete dodati malo soli i malo jogurta, mada nije neprijatnog ukusa ni bez dodataka.

Kupus poboljšava razmenu azotnih materija
Triput dnevno, samu ili uz obrok, pojesti salatu od presnog ili kiselog kupusa, koju možete začiniti sa malo biljnog ulja, aleve paprike ili sitno iseckanog peršunovog lista, rendane šargarepe, bibera i belog luka. Dobro je umesto vode piti čaj od trešnjinih peteljki koji ima diuretično dejstvo.

Osim za pripremanje ukusnih jela te lekovitih napitaka, kupus je sve češće ukrasna biljka u našim domovima, a možete ga iskoristiti, ako imate dara i spretnosti, i za pravljenje zanimljivih skulptura.

J.Vuković

Pogledajte još