Kurs će ostati stabilan

BEOGRAD, 10. decembra 2009. (Beta) - Narodna banka Srbije saopštila je danas da će kurs dinara i dalje biti stabilan i da će se centralna banka uključivati u trgovinu devizama uvek kad je potrebno da se obezbedi nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta i spreče prevelike dnevne oscilacije vrednosti domaće valute.

"Sastanci predstavnika vlade, NBS i privrednika su dobrodošli, ali se na njima ne može 'ugovarati' neki nivo kursa koji bi centralna banka trebalo po svaku cenu da brani", naveli su u NBS povodom izjave predsednika Privredne komore Srbije Miloša Bugarina da Narodna banka Srbije treba da spreči pad vrednosti dinara prema evru.

"Današnji nivo kursa i dalje je ispod njegovog najvišeg nivoa sa početka godine, a oscilacije kursa tokom ove godine u Srbiji manje su nego u drugim zemljama koje imaju isti režim fluktuirajućeg kursa i suprotne tvrdnje iznesene na ovu temu jednostavno nisu tačne", ističu u NBS.

NBS je potvrdila da nije ni do sada, a neće ni ubuduće, "nikome obećavati fiksni kurs, zakovan na bilo kom nivou, pošto to zahteva jednu kompletno drugačiju makroekonomsku politiku".

Miloš Bugarin je od Narodne banke i Vlade Srbije zatražio da hitno organizuju sastanak da privrednicima na kojem bi se razgovaralo o stabilnosti kursa dinara, navodeći da "domaća privreda u vreme svođenja bilansa na kraju godine neće izdržati drastično slabljenje kursa dinara koje se događa ovih dana".

Pogledajte još