Proces protiv anarhista je politički

BEOGRAD, 10. decembra 2009. (Beta) - Proces protiv šestoro anarhista optuženih za "međunarodni terorizam" jer su bacili Molotovljev koktel na zgradu Ambasade Grčke u Beogradu je diskriminatorski i politički, ocenila je u četvrtak u Beogradu Vesna Rakić-Vodinelić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

Rakić-Vodinelić je ocenila da je optuženima neopravdano određen "dugačak pritvor" koji će, kako je rekla, "po svemu sudeći biti i produžen. Ni jedan od razloga za produženje pritvora ne stoji", kazala je ona ocenivši da su razlozi fingirani.

Rakić-Vodinelić je kazala da je nejasno zašto se šestoro osoba tereti za međunarodni terorizam, dok se napadači na zgradu Ambasade SAD 2008. godine terete za ugrožavanje opšte sigurnosti ljudi i imovine, i zapitala zašto je Okružno tužilaštvo u Beogradu slične radnje kvalifikovalo na različite načine.

Prema njenim rečima, razlog treba tražiti u tome što je Anarho-sindikalistička inicijativa marginalna grupa koja nema veliki uticaj, dok su osobe koje su učestvovale u napadu na zgradu Ambasade SAD pripadnici navijačkih grupa koje su, kako je rekla, uticajne.

Na konferenciji za novinare koju je organizovala Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista, pročitano je pismo koje je potpisalo 20 javnih ličnosti i intelektualaca, a u kojem se proces protiv šestoro anarhista naziva političkim i traži odbacivanje optužnice za međunarodni terorizam.

Pogledajte još