Uručene Nobelove nagrade svih kategorija

STOKHOLM, 10. decembra 2009. (Beta-AFP) - Švedski kralj Karl Gustav XVI uručio je u četvrtak u Stokholmu na svečanoj ceremoniji Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju.

Dobitnici su dobili svoje nagrade na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela 1896. godine. Malo ranije u četvrtak Nobelova nagrada za mir uručena je u Oslu američkom predsedniku Baraku Obami. Pet žena je dobilo nagradu u Stokholmu, dok ih je ukupno 41 od osnivanja nagrade pre 108 godina.

Nemačka književnica rumunskog porekla Herta Miler dobila je nagradu za književnost. Amerikanka Elizabet Blekber i njena koleginica Kerol Grajder dobile su nagradu za medicinu, zajedno s Džekom Šostakom. Izraelka Ada Jonat je podelila nagradu za hemiju sa Amerikancima Venkatrmanaom Ramakrišnanom i Tomasom Štajcom.

Amerikanca Elinor Ostrom je prva žena koja je dobila nagradu za ekonomiju, koju deli sa Oliverom Vilijamsonom. Nagrada za fiziku je dodeljena Čarlsu Kaou, Vilijardu Bojlu i Džordžu Smitu. Nobelova nagrada se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka od 10 miliona kruna (958.000 evra).

Pogledajte još