Očuvati jedinstvo po pitanju klimatskih promena

BRISEL, 10. decembra 2009. (Beta-AP) - Zapadne članice Evropske unije će na samitu koji je u četvrtak uveče počeo u Briselu pokušati da ubede siromašnije zemlje Unije da zajedno finansijski pomognu zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promena.

Uprkos obećanju EU da će do 2020. godine smanjiti nivo emisije štetnih gasova iz 1990. godine za 20 odsto, istočne članice evropskog bloka pokazale su uzdržanost prema tom planu. Siromašnije članice EU pokazale su uzdržanost i prema ideji učešća u zajedničkom fondu EU, koji bi pomogao zemljama trećeg sveta da se uhvate u koštac sa klimatskim promenama.

U međuvremenu, Japan i Rusija su obećali da će svoju emisiju štetnih gasova do 2020. godine smanjiti za 25 odsto, a diplomatski izvori su saopštili da će lideri EU u četvrtak u Briselu razgovarati o tome da procenat koji su obećali podignu na 30 odsto, bez obzira na uspeh pregovora u Kopenhagenu o novom klimatskom sporazumu.

Lideri bogatijih članica EU se nadaju i stvaranju ozbiljnijeg finansijskog fonda za nerazvijene zemlje, koji bi podstakao i druge razvijene zemlje, u prvom redu SAD, da više pomognu nerazvijenima. SAD su se do sada obavezale na smanjenje štetnih emisija za svega tri odsto. Neuspeh unutar EU da i siromašnije članice učestvuju u finansiranju fonda mogao bi da baci senku na utisak o jedinstvenom nastupu Unije u borbi protiv klimatskih promena, ali se veruje da neće uticati i na stvaranje fonda.

Pogledajte još