Nova galerija

Četvrtak je veče, 10. decembar, nova neka i sitna kišica rominja, važi novi zakon o saobraćaju (a ja ga već ne poštujem, sa novim slušalicama na (ne baš novim) ušima šetam se gradom put nove avanture), novi grip AH1N1 hara, ali neće me sprečiti da dođem na inauguracionu izložbu a Nove galerije na Andrićevom vencu a broj 6, i tako do 31. januara 2010. nove godine.

Novoj galeriji, novoj izložbi i nadamo se, mnogim novim koje slede imamo zahvaliti Oliveri Vučinić. Razgovarali smo, ali neka ostane za sledeći put, šta smo čuli, ili samo da kažem - planovi su lepi i želja je tu, dobre volje ne nedostaje, samo malkice razumevanja... 

Za sada galerija radi od ponedeljka do petka od 16:00 do 19:00, i subotom od 11:00 – 14:00, pa izvolite. A koliko je inspirativna Nova galerija i prva izložba u njoj (a po jutru se novi dan poznaje), vidi se po novim fotkama... pogledajte, pa sami recite, da ne bude ovo-ono...

Za ovu prvu novu i inauguracionu izložbu, Olivera kaže: „Izloženi radovi pripadaju umetnicima čija likovna poetika verifikuje kurs Nove galerije. Izloženi radovi obuhvataju različite tehnike realizacije, od slike i crteža preko kolaža do skulpture."

Za prvu novu izložbu izbor je pao na sledeće umetnike: diSTRUKTURA, Jamesdin, Ivana Jakšić, Milica Crnobrnja, Slavica Lazić-Dundas, Ivan Petrović, Ivana Kličković, Uroš Đurić, Tijana Knežević, Aleksandrija Ajduković, Marina Marković, Goran Gagić i Nemanja Nešković.

Zanimljiv prostor, rekao bih neobično galeričan sam po sebi, daje neograničen broj mogućnosti za Nove projekte, i ova izložba sama po sebi već sad jasno upućuje na taj i takav put. Nova galerija je startovala, istina, ostalo je da se još radi na uređenju prostora, ali i ovako ima neke draži, i baš uopšte ne smeta.

Ispred i u galeriji u principu staro društvo (i po neko novi), a nadam se da će se novi vremenom priključiti (a ni nenovima ništa ne fali), čavrljamo sa novim osmehom na licu sa jednom opštom (ne toliko novom) željom da ovog puta stvar u potpunosti uspe. U to ime ulazim u galeriju da još jednom pogledam radove i da naspem novu čašu pića...

Živeli, i neka je sa srećom rad Novoj galeriji, a mi sto godina da dolazimo na izložbe, a posle, već ćemo nešto (novo) videti!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović 

Pogledajte još