Kijev: Žestoki sukobi se nastavljaju, desetine mrtvih

Rojtersov izveštač javlja da je video najmanje 15 mrtvih.

Reporter B92, koji se nalazi u Kijevu, javlja da je na ulicama glavnog grada Ukrajine potpuni haos, da se čuju detonacije i pucnji, kao i da je obližnji manastir pretvoren u improvizovanu bolnicu.

Raša tudej javlja da su demonstranti zauzeli hotel "Ukrajina" koji se nalazi u blizni Trga nezavisnosti i u kojem žive mnogi poslanici koji nisu iz Kijeva. U hotelu je došlo do pucnjave između demonstranata i snaga bezbednosti. "Gardijan" prenosi da je njegov reporter u hotelu video 12 mrtvih i da su mu lekari rekli da su svi stradali od rana zadobijenih iz vatrenog oružja.

Ukrajinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u današnjim sukobima policije i demonstranata poginulo sedam osoba, od kojih su dva policajca.
Ministarstvo navodi da se ovim broj žrtava u neredima u Kijevu povećan do 35.

Prema podacima Ministarstva za lekarsku pomoć obratilo se od 18. februara ukupno 505 povređenih tokom nereda u centru grada, od kojih je 292 hospitalizovano.

Gradonačelnik Kijeva danas je podneo ostavku.

Kako navode mediji, novi obračuni su počeli u zoru, a zvaničnici su saopštili da je više desetina policajaca povređeno i da su neki od njih pogođeni iz snajpera.

Zaposlenima u ukrajinskoj vladi naređeno je da se evakuišu iz zgrade, pošto su istu naredbu nešto ranije dobili poslanici i službenici parlamenta, javila je ruska novinska agencija Itar Tas.

Hitna evakuacija poslanika i zaposlenih iz parlamenta usledila je pošto su demonstanti upali u zgradu parlamenta. Nešto ranije pres služba parlamenta je saopštila da Vrhovna Rada neće raditi danas i sutra.

Ukrajinski Kanal 5 objavio je da je u današnjim sukobima ubijeno najmanje 50 ljudi.

Mediji javljaju da u Kijevu upravo razgovaraju trojica ministara spoljnih poslova članica EU - Nemačke, Francuske i Poljske, s predstavnicima vlasti i opozicije o rešavanju krize. Kako je ranije javljeno, u Kijevu se očekuje i ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin.

Na Majdanu se trenutno nalazi oko 3.000 demonstranata i na trgu je trenutno mirno, ali su grupe demonstranata stigle do ukrajinske Rade (parlamenta), koji se evakuiše.

Demonstranti u Kijevu su potisnuli rano jutros policijske snage sa Trga nezavisnosti,

Ni činjenica da je proglašen Dan žalosti u čast 28 žrtava nasilnih demonstracija u prethodnih 48 sati, nije sprečila nove sukobe, a jutros su grupe demonstranata počele da bacaju Molotovljeve koktele na kordone policije iz kojih je uzvraćeno suzavcem.

Policija se povukla u obližnji Mijarinski park, dok su demonstranti krenuli ka zgradi parlamenta i probili se u koncertnu dvoranu Oktobarski.

"Demonstranti otvoreno koriste vatreno oružje protiv Berkuta (specijalnih jedinica", piše u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako javlja novinar britanskog "Skaja", njemu je jutros u hotelsku sobu uleteo zalutali metak.

Demonstranti bacaju Molotovljeve koktele i petarde, a navodno se čuje i vatreno oružje, dok policija koristi vodene topove, javio je britanski BBC.

Itar Tas navodi da je upotrebljen otrovni agens u Kijevu.

Raša tudej je objavio snimak na kom se vidi kako demonstranti pucaju u policiju sa prozora hotela.

Policija je odgovorila šok bombama i gumenim mecima. Prema nepotvrđenim informacijama od jutros, najmanje je jedan demonstranata ubijen.

Od jutros metro u Kijevu ne radi, oštra su ograničenju u saobraćaju u centru Kijeva, dok je potpuno blokiran u jednoj od centralnih ulica - Ulici Vladimirskaja.

Gradska uprava Kijeva je saopštila da škole i vrtići ne rade, pošto je Odeljenje za obrazovanje, nauku, omladinu i sport navelo da je "odluka doneta iz bezbednosnih razloga", navodi Itar Tas.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič proglasio je sinoć primirje i početak direktnih pregovora s opozicijom.

Danas je nacionalni Dan žalosti u Ukrajini povodom smrti 28 osoba stradalih tokom okršaja demonstranata i policije u Kijevu, a ministri spoljnih poslova EU vanredno se danas sastaju u Briselu, kako bi doneli odluku o tome kakve će se mere preduzeti i da li će se uvesti sankcije

Izvor: B92, Beta

(old_image)

Pogledajte još