Kecman presudio

Košarkaši Partizana napravili su novi podvig pobediviši u 7. kolu Evrolige Efes Pilsen sa 93:92 (19:20, 27:28, 25:24, 22:20). Crno-beli su stigli do četvrte pobede u ovom takmičenju, a junak meča bio je Aleksandar Marić sa 34 poena i indeksom 49.

Najviše zasluge za pobedu, uz Marića, pripadaju i Dušanu Kecmanu, koji je tri sekunde pre kraja pogodio za konačnih 93:92.

Turski tim i Partizan su najveći rivalu u grupi B za prolaz u Top 16, a utakmica u "Pioniru" prema borbenosti i kretanju rezultata izgledala je kao da se igra finale. Prednost su imale obe ekipe, ali razlika ni u jednom slučaju nije prelazila 6 poena.

Pred meč sa Efesom trener Vujošević je izjavio da se ne plaši celog tima, već Igora Rakočevića, koji je utakmicu završio sa 24 poena:

- Utakmicu je odlučilo to što nismo ispoštovali dogovor vezan za poslednji napad. Partizan je igrao mnogo bolje nego u Istambulu, a u našim redovima je škripalo u odbrani. Ali, nije sve izgubljeno, pošto igramo kod kuće protiv Olimpijakosa i Unikahe, a onda gostujemo Orleanu. Mislim da je to dobar raspored - rekao je Igor Rakočević.

O timu Partizana u ovoj sezoni Rakočević dodaje:

- Partizan ima dobar sistem, koji traje već deset godina. Tajna njihovog uspeha je u dobrom izboru stranaca. Uvek imaju dva odlična igrača sa strane.

Tokom utakmice često su se mogle čuti uvrede na račun nekadašnjeg plejmejkera reprezentacije, što je on kasnije kratko prokomentarisao kao nešto što je uobičajeno kada gostuje u Srbiji i igra protiv Partizana.

Uvrede od strane Grobara, tokom utakmice su upućivane i na račun voditeljke "Insajdera" Brankice Stanković, zbog emisije koja je govorila o huliganima sa tribina. Neki od pomenutih navijača u emisiji bili su i na utakmici protiv Efesa.

Podršku sa tribina igračima Partizana pružio je i selektor Duda Ivković, koji je dao novčani prilog pred utakmicu kako bi klub platio kaznu Evroligi, koja je prošle nedelje izrečena, u visini od 15.000 evra. Akcija navijača, za prikupljanje priloga je odlično podržana od svih koji su došli na meč, pošto je kutija za prilog, koja se nalazila na ulazu u dvoranu bila skoro puna.

Igrač koji je postigao pobedonosni koš Dušan Kecman nakon utakmice je istakao da je napad bilo najjače oružje njegovog tima:

- Odbrana je bila loša, ali u napadu smo sve nadoknadili. Cela utakmica je bila prava igra živaca. Što se tiče poslednjeg napada, sve je bilo isplanirano na poslednjem tajmautu. Lopta je tada išla na mene i na sreću uspeo sam da poentiram. Ovo je veoma važan korak na putu ka Top 16 - rekao je Kecman.

O tome kako su se spremali za meč Kecman dodaje:

- Priprema je bila detaljna, posebno za igru jedan na jedan, pošto Efes poseduje sjajne pojedince. Najbolji primer je naš Rakočević. Verovali smo u sebe, ali moram da kažen da je i sreća bila na našoj strani. Ispred svega, treba istaći da je ova pobeda timska i da ima veliku važnost za Top 16.

Kecman je ovu utakmicu uporedio sa duelom iz 2006. protiv Olimpije. Tada je na sličan način doneo pobedonosni poen timu i prvu pobedu Partizanu na gostovanju u toj sezoni Evrolige.

Najkorisniji igrač meča i pretendent na MVP titulu 7. kola Aleksandar Marić odigrao je najbolju utakmicu u dosadašnjoj karijeri. Posle meča je kratko izjavio:

- Roditelji su mi doputovali u Srbiju i prvi put su me gledali u dresu Partizana, u Beogradu. Nadam se da su ponosni na igru koju sam prikazao - rekao je Marić.

Partizan je nakon ove pobede dospeo na treće mesto grupe B, iza Olimpijakosa i Unikahe, sa samo jednom više izgubljenom utakmicom. U narednom kolu "crno-beli" gostuju Orleanu, koji do sada nema ni jednu pobedu.

Katarina Stojković
11. 12. 2009.

Pogledajte još