Kad vlada brine i o razvodu

Centri čiju će aktivnost finansirati australijska vlada treba da bračnim parovima pomognu da izbegnu mučnu ceremoniju razvoda u sudu i ostanu zajedno, ali i da se "razdvoje od stola i postelje". Ova vrsta rešenja za bračni brodolom partnerima, iako nisu razvedeni, pruža mogućnost "života oslobođenog bračnih stega", najavio je australijski državni tužilac.

Ovih dana pozitivno je rešeno 15 aplikacija organizacijama koje su spremne da stvore takozvane centre za porodične odnose u Australiji u kojoj se, inače, svaki treći brak završi razvodom.

Vlada namerava da u naredne tri godine osnuje i finansira delovanje 65 takvih centara da bi rasteretila specijalizovane porodične sudove zatrpane zahtevima bračnih parova za razvod i razdvojenost. Centri bi trebalo da ubede zavađene parove da se advokatima, specijalistima za razvode, obrate "samo kad su svi pokušaji mirenja završeni krahom".

Tužilac Filip Rudok očekuje da će novi centri smanjiti broj razvoda i razdvajanja i pokušati da bračne lomove učine što manje neprijateljskim.

"Ako su već odlučili da raskinu, ostaje pitanje kako probleme koji nastaju rešiti sa što manje mržnje i gorčine. U ovom trenutku, čini se da sistem omogućava parovima da se razilaze ili razdvajaju s maksimumom netrpeljivosti", ocenio je Rudom za TV mrežu Skaj.

Novi sistem, naglasio je on, trebalo bi da spasava brakove i da na najmanju meru svede sukobe u toku razdvajanja. On je takođe primetio da se "neki brakovi ne mogu spasiti zbog čega je najbolje da se partneri razvedu".

U slučajevima kad bračni partneri imaju decu, parove treba uputiti u bračna savetovališta i predočiti im sve šta sobom nosi razvod - pre nego što se pojave pred sudijom za razvode.

Parovi su, po novom pravilniku, obavezni da prođu kroz tročasovno savetovanje u centru pre nego što im se omogući pristup sistemu Porodičnog suda - tvrdi sidnejski dnevnik "Morning herald" koji je došao u posed vladinih papira.

Najnoviji podaci koje je objavio australijski Nacionalni zavod za statistiku, kazuju da se 32 odsto brakova u zemlji okonča razvodom.

(FoNet)
KANBERA, 11. decembar 2009.

Pogledajte još