Danska policija uhapsila 68 demonstranata u Kopenhagenu

KOPENHAGEN, 11. decembra 2009. (Beta-AFP) - Danska policija uhapsila je danas 68 simpatizera pokreta "Naša klima nije vaša stvar", koji su protestovali u Kopenhagenu zbog uticaja kompanija na globalne pregovore o klimi.

"Uhapšeno je 68 osoba, pretežno stranog porekla", izjavio je za agenciju AFP portparol policije, Rasmus Bernt Skovgard i dodao da je u protestima učestvovalo oko 500 mladih ljudi iz 67 zemalja, koji su pripadnici te grupe.

Oni su odvedeni u specijalni pritvorni centar, napravljen od jednog starog skladišta u Kopenhagenu, gde će biti zadržani 12 sati. Ukoliko, kako je dodao, kod njih budu pronađene bombe punjene bojom i drugi objekti, "protiv njih će sigurno biti podignuta optužnica".

To je bila prva policijska akcija protiv demonstranata koji protestuju zbog samita UN o klimatskim promenama, koji je počeo u danskoj prestonici 7. i trajaće do 18. decembra. Pošto je policija rasterala demonstrante koji su nosili slogane "Ne kupujte laž", oni su se u manjim grupama uputili ka hali gde se održava industrijski salon protiv klimatskih promena.

Pogledajte još